Тютюнопушенето е опасна игра с огъня!


vd 01/05/2004

От началото на тази година в Европейския съюз бе въведено ново изискване към опаковките на цигарите – не е разрешено да се поставя надпис „лайт“ (леки), тъй като всички цигари са вредни за здравето.

Една трета от обема на кутията (и от двете й страни) задължително е зает от предупреждение в дебела черна рамка. В карето отпред на опаковката пише: „Пушенето може да бъде смъртоносно“. На обратната страна на кутията са посочени сериозните здравни рискове, които носи редовната употреба на цигари. Върху всяка опаковка е отбелязано, че пушат само възрастните. Черна рамка загражда и данните за количеството катран, никотин и въглероден окис, които съдържа една цигара.

Пушенето увеличава два до три пъти риска от преждевременна смърт при сладките хора. Данни показват, че и при двата типа диабет – пушачите имат повишена опасност от бъбречно увреждане и други усложнения на малките съдове.

Отказът от тютюнопушене е една от главните мерки за опазване на бъбреците на хората с диабет

Тютюнджиите имат по-ниско ниво на „добър“ холестерол. Поради това, те имат повишен риск от образуването на атеросклеротични плаки (отлагания на мазнини) в стената на съдовете.

„Добрият“ холестерол забавя развитието на атеросклерозата, тъй като отнема мазнините от плаките и ги отнася в черния дроб за разграждане.

Плаките могат да запушат съдовете – развива се инфаркт, инсулт, намалява се оросяването на долните крайници и това води до ампутации… Пушачите по-често и на по-ранна възраст страдат от атеросклероза и загиват от сърдечносъдови инциденти. Те са много по-чести жертви и на белодробния рак.