ИНСУЛИН АПИДРА БЕ ОДОБРЕН В САЩ


vd 01/05/2004

Американската Аген­ция за храните и лекарствата разреши през април пускането в продажба на новия бързодействащ инсулинов аналог Apidra (инсулин glulisine) на фирма Авентис

Апидра е рекомбиниран човешки инсулинов аналог, който има по-бърз пик на действие и по-кратко действие от обикновените бързодействащи инсулини. Инсулин глюлизин получи разрешение да се използа в САЩ за контрол на свързаните с храненето пикове на кръвната глюкоза при хора и с двата типа диабет и вече дебютира на пазара.

„Апидра има подобно действие на инсулина, произведен от организма, което го прави ефективна терапия при диабет,“ заяви Франк Дъглас, изпълнителен вице президент на Авентис.

Апидра може да се инжектира подкожно непосредствено (15 минути преди хранене) или до 20 минути след началото на храненето.

Подобно на добре известните бързодействащи инсулинови аналози – инсулин лизпро (Хумалог на Ели Лили) и инсулин аспарт (НовоРапид на фирма Ново Нордиск) – инсулин глюлизин също може да се използва в инсулинова помпа.

При хората на базално-болусна терапия, комбинацията между Апидра (болусен инсулин преди всяко основно хранене) и Лантус на фирма Авентис (базален инсулин гларжин с почти 24-часово действие) ще осигурява цялостен контрол на кръвната глюкоза, който максимално наподобява нормалната физиологична секреция на инсулин при хората без диабет.

Апидра се кандидатира за регистрация в страните от Европейския съюз през юни 2003 и се очаква скоро да се появи в аптеките там.

Няколко клинични изпитания доказаха ефективността и безопасността на новия бързодействащ инсулинов аналог на фирма Авентис, който допълва нейното портфолио с ефективни средства за по-добър контрол на диабета.

Novo Nordisk