ЧУДНА ПРИКАЗКА В ЕДИН ПРИКАЗЕН СВЯТ БЕ НАГРАДА ЗА СТАРАНИЕТО


vd 01/05/2004

Група от 15 деца с диабет на възраст от 11 до 15 години преживяха незабравими мигове по време на двудневната си екскурзия в Париж от 19 до 21 април т.г. Пътуването им до френската столица стана възможно благодарение на посланика на Кралство Дания у нас – Негово Превъзходителство Свен Бойе Мадсен, почетен председател на сдружението „Приятели на децата с диабет“, и финансовата подкрепа на представителството на датската фармацевтична фирма „Ново Нордиск“ в България.

Децата бяха подбрани от цялата страна измежду онези, положили най-много старание за постигане на добър контрол на кръвната си глюкоза. Всички бяха със специална екипировка за пътуването и храна, съобразена с диетичните им нужди.

Грижата за децата по време на екскурзията бе осигурена от медицински екип от Клиниката по диабет към СБАЛДБ „Княгиня Евдогия“ в столицата и от д-р Данчева от „Ново Нордиск“. Диабетолозите – доц. д-р Коприварова и д–р Попова и диабетната сестра Попова познават децата от началото на заболяването им, така че сладките пътешественици през цялото време бяха в сигурни ръце.

Програмата, включила разглеждане на забележителностите на Париж и цял ден престой в Евродисниленд, бе съобразена с възможностите на малките туристи с диабет.

Ето какво споделиха при завръщането си някои от участниците в екскурзията:

Доц. Коприварова: „Беше наистина чудесно – децата се сприятелиха, а бяха и много послушни. Това бе вълнуващо преживяване, наситено с много емоции. Едно семейство трудно би си позволило да заведе детето си в Евродисниленд, а фирмата „Ново Нордиск“, която е дългогодишен партньор на нашата клиника и приятел на голямото ни диабетно семейство, направи един изключителен жест с тази награда за децата с добър контрол“.

Савка Маркова, майка на Красимира от Пловдив: „Много съм развълнувана и доволна. Нямах особени притеснения, защото децата бяха в ръцете на опитни лекари. Това беше наистина голям подарък за малчуганите с диабет, които все пак са малко по-различни от останалите деца“.

Иван от Плевен: „Супер беше. И най-вече Дисниленд – цял ден, вечерта до осем. Видяхме и Айфеловата кула, и Лувъра и още много забележителности. Доволен съм безкрайно“.

Маргарита Тошева, председател на сдружението „Приятели на децата с диабет“: „Беше великолепно преживяване, а децата казват, че това е може би най-прекрасното нещо, което им се е случило досега. Една чудна приказка в един приказен свят…“

Novo Nordisk