БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ГЛИКИРАН ХЕМОГЛОБИН


vd 01/05/2004

От началото на май в шест консултативни центъра в страната се правят безплатни изследвания за гликиран хемоглобин (HbA1c) на хора с диабет. За да бъдат посетени кабинетите,

не е необходимо направление от личния лекар.

Това е част от програмата „Диабет без риск“ на Българското дружеството по ендокринология. Средствата за изследванията се осигуряват от фармацевтичната компания Eli Lilly (Eли Лили). Предпазването на диабетиците от усложнения е една от основните цели в социалната програма на фирмата. Още през 1995 г. тя разкри в Нареченски бани

първия център за обучение на хора с диабет.

В момента, с подкрепата на Ели Лили, в страната работят повече от 20 подобни центъра.

Около 320 000 души у нас страдат от захарна болест и за лечението им отиват 12-15% от парите на МЗ и НЗОК, а случаите с усложнения струват много по-скъпо на държавата. Заболяването им се превръща в социален проблем, ангажират се и близките им да се грижат за тях. Два пъти по-ниска смъртност от сърдечносъдови усложнения сред диабетиците би могла да се постигне без нито лев допълнителни разходи от здравните фондове. Всичко това ни амбицира да сме последователни в работата си за предотвратяване на усложненията, обясниха от фирмата и довериха, че

в лабораториите на Ели Лили се разработват нови медикаменти за лечение на диабета и неговите усложнения.

В рамките на „Диабет без риск“ Eli Lilly подкрепя инциативите на дружеството на ендокринолозите в срещите му с пациентските организации в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна, на които алпинистът Боян Петров разказа на „сладките хора“ как, въпреки диабета си, е изкачил три седемхилядника и успешно контролира кръвната си захар.

В края на април Боян разказа на софийските тийнейджъри с диабет за осъществяването на своите мечти. За целта, са необходими самодисциплина и отговорен самоконтрол на кръвната захар, напомни доц. д-р Калинка Коприварова на ентусиазираната млада аудитория. Юноша сподели, че мечтае да прави бънджи скокове и упорито са подготвя за това. Очевидно беше, че разказите на Боян за тренировките и покоряването на върховете и спадовете бяха окуражили момчето.

HbA1c (гликиран хемоглобин) е обективен показател,

който показва средното ниво на кръвната захар (кръвната глюкоза), което даден човек с диабет е поддържал през последните два месеца преди изследването и е ориентир за риска от настъпването на усложнения, аргументират помощта си от Eli Lilly.

В страната има доста лаборатории и с достатъчен капацитет, които извършват изследването, но то се заплаща (средно около 15 лв.) от пациентите над 18 години. Но в шестте кабинета, определени от дружеството на ендокринолозите, стойността му се поема от фармацевтичната компания.

Докато измерването на кръвната глюкоза показва стойността в момента, а кръвноглюкозният профил определя дневните колебания на кръвната глюкоза, то

HbA1c е изследване, което отразява качеството на контрола на кръвната глюкоза и ефективността на лечението за период от поне 4-8 седмици преди неговото провеждане.

С други думи, за да са нормални стойностите на гликирания хемоглобин, необходимо е нивата на кръвната глюкоза да са били в границата на нормата в продължение на два месеца преди изследването. А, за да се говори за оптимален контрол на захарния диабет, стойностите на HbA1c трябва да са до 6.5 %. Това максимално близко до нормалното за недиабетиците ниво се свързва с по-малък риск от хронични сърдечносъдови усложнения.

Нивото на НbА1с, което всеки диабетик трябва да поддържа се определя индивидуално от лекуващия го лекар, като при малките деца (под 7 години), възрастните хора (над 65 години) и хората с чести и тежки хипогликемии, поради намален усет за улавяне на хипогликемията, е по-безопасно да се поддържат малко по-високи от оптималните стойности.

При хората с диабет трябва да се постигне и да се поддържа толкова близко до нормалното ниво на НbА1с, колкото това е възможно и безопасно при всеки отделен случай. Но всички диабетици трябва да знаят, че всяко намаляване на повишената стойност на НbА1с с 1% (например от 8% на 7%) се свързва със значимо по-малък риск от хронични усложнения на малките и големите съдове.

Степента на гликемичен контрол e добре да се следи чрез изследване на гликирания хемоглобин веднъж на шест месеца (2 пъти в годината) при страдащите от Тип 2 диабет и веднъж на три месеца (4 пъти в годината) при Тип 1, съветват диабетолозите. Изследването на НbА1с е необходимо например за пациенти с Тип 2 диабет, които дълго време са били на таблетки или на диета, но са застрашени от сърдечносъдови усложнения и лекуващият лекар трябва да прецени точно момента, в който да минат на инсулин.

Стойности на НbА1с от 7% и нагоре показват незадоволителен контрол на кръвната глюкоза

Фирма Ели Лили е закупила апаратите, а екипите – лекар и медицинска сестра, преминават специално обучение. Изследването се извършва за няколко минути.

В София безплатно изследване на НbА1с се прави в два кабинета – на д-р Веселин Демирчев във ВМА и на д-р Джелебова в ДКЦ в ж.к. „Младост“. В Пловдив апарат за измерване на гликирания хемоглобин има кабинета на д-р Оро Алкалай в ДКЦ 6, във Варна е при д-р Ковачева в Медицински център „Кооператор“, в Плевен – в клиниката по ендокринология в Медицинския университет при доц. д-р Малина Петкова, а в Стара Загора – в кабинета на д-р Анелия Петрова.

Кабинетите са в градове, за чиито райони е установена висока заболеваемост от захарен диабет, поясниха инициаторите на програмата.

Взаимопомощ между специалисти, общопрактикуващи лекари и пациенти, между здравните институции и бизнеса, е замисълът на кампанията, която стартира на 22 март и е под патронажа на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Здравната каса.

Николай СТЕФАНОВ