Светла Иванова: НАРУШЕНИ СА КОНСТИТУЦИОННИТЕ МИ ПРАВА


vd 01/04/2004

На учредителната среща на Инициативния комитет на диабетиците чухме не един и двама огорчени от безразличието към тях или болните им деца хора с диабет. Ето малка част от житейската история на Светла Иванова, учителка от Враца:

Диагнозата ми е диабет тип 1 с чести кризи. Заболях, когато бях на десет, сега съм вече на 47. През тези мъчителни години, въпреки лечението ми с различни инсулини, задоволителен резултат нямаше. През април 2003 г. бях включена в група за експериментално лечение с новия аналогов инсулин Лантус. Почувствах се значително по-добре, стабилизира се нивото на кръвната ми захар, която влезе в рамките на допустимото.

Но ето, че здравната каса заличи името ми от списъците за безплатни лекарства с мотива, че не съм новооткрита диабетичка. Оплаквах се пред всички възможни инстанции, но никой не ми обърна внимание. Сега пък Лантус изчезна от списъка на касата заради високата му цена – лечението с него е около 800 лева месечно. По този начин хората, които разчитат на инсулин, са осъдени.

Не е ли всъщност работа на ендокринолозите да определят какъв инсулин да изписват на пациентите си, а не чиновниците да налагат лечение на всички ни по шаблон? И защо касата пести пари за сметка на хора, които са си плащали осигуровките?

Уморена съм вече. Омръзна ми да срещам неразбиране от бюрократи и бездушни, корумпирани човечета. Затова реших да защитавам нарушените си конституционни права като подам жалба срещу държавата в Страсбург. Друг изход не виждам.