С дъх на орехи…


vd 01/04/2004

Орехите постигат уникален двоен положителен ефект – подобряват еластичността на артериите и осигуряват съдова протекция в допълнение на холестерол-понижаващите им свойства, заявиха испански учени от Университетската болница в Барселона в края на март (circ.ahajournals.org/)

Замяната на част от мононенаситените мазнини в Средиземноморската диета с орехи подобрява и дори възстановява ендотелната функция (способността на артериите да се разтягат, за да посрещнат увеличената нужда от кръв) и намалява образуването на вредни и прилепващи към съдовата стена молекули, които предизвикват появата на атеросклероза – заключиха д-р Емилио Рос и неговия екип.

Според тях, „мощният хранителен профил на орехите“ е най-важното им предимство пред всички останали ядки. Орехите имат високо съдържание на алфа-линоленова киселина – растителна омега-3 мастна киселина, която притежава допълнителни антиатерогенни свойства. Те са богат източник на аминокиселината Л-аргинин и на естествената гама-токоферолна форма на витамин Е – и двете съставки предпазват от запушване на съдовете.

Витамин Е е и мощен антиоксидант. Антиоксиданти са веществата, които улавят и обезвреждат свободните кислородни радикали – нестабилни химически частици, които водят до стареене, увреждане и израждане на клетките. Свободните кислородни радикали водят до нарушена функция на съдовия ендотел (това са клетките, които покриват съдовете отвътре и поради това са в постоянен контакт с кръвта и с носените от нея мазнини, нестабилни частици и клетки на имунната система).

Участниците в проучването, 21 мъже и жени на възраст от 25 до 75 години, са имали високо ниво на холестерол в кръвта – известна причина за нарушена ендотелна функция. Групата е била поставена на холестерол-понижаваща Средиземноморска диета. Тази диета е известна като една от най-здравословните в света, тъй e с ниско съдържание на наситени (животински) мазнини за сметка на увеличен внос на мононенаситени мазнини (маслинено олио), плодове, зеленчуци, паста и риба. Около 32% от общата дневна енергия на пациентите е била набавяна от мононенаситени мазнини.

При непроменен дневен внос на калории (енергия), заместването на мононенаситените мазнини с орехи (40-60 грама или 8-12 ореха*) е довело до допълнителен съдоворазширяващ ефект с 64% и до намаляване на вредните, прилепващи към ендотела, молекули с 20%.

Наред с това, ореховата диета е понижила по-изразено нивото на общия холестерол и по-специално на „лошия“ холестерол в кръвта. „Лошият“ холестерол се отлага в съдовете и е причина за образуването на атеросклеротични плаки (натрупвания на мазнини и имуно-активни клетки, които водят до възпаление и ранимост на плаките).

Испанските изследователи стигат дори по-далече в изводите си, заявявайки, че за първи път цяла храна – ореховата ядка, а не отделни нейни хранителни съставки, е довела до подобни съдовозащитни ефекти.

Хората, които имат повишен риск от сърдечно заболяване като например редовните пушачи, тези с висок холестерол в кръвта, диабетиците, случаите с високо кръвно налягане или със затлъстяване, страдат от това, че артериите им не се разширяват достатъчно, когато е необходимо, например при физическо усилие, психически стрес и т.н. Намалената еластичност на артериите се дължи на нарушена ендотелна функция.

„Участниците в нашето проучване имаха висок холестерол в кръвта – известна причина за ендотелна дисфункция и това отклонение бе коригирано с ореховата диета. Пациентите с подобни нарушения и техните лекари разполагат с мощно и в същото време просто хранително оръжие за борба със сърдечносъдовите заболявавания“, заяви д-р Рос.

През ноември миналата година американски учени от Харвард съобщиха в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), че редовната консумация на орехи (или на бадеми) намалява риска от новопоявата на диабет тип 2. Проучвайки голяма група жени, изследователите са установили, че консуматорките на около 150 грама орехи седмично (около 20 грама или четири ореха дневно) имат с 27% по-малък риск от диабет.

Здравословното действие на орехите вероятно се дължи на цялостния им състав. Те подобряват регулацията на кръвната грюкоза и увеличават инсулиновата секреция, но все още не е напълно изяснено как точно постигат това. Орехите предпазват от сърдечносъдово заболяване и от диабет тип 2 в допълнение на холестерол-понижаващите им ефекти.

В същото време учените предупреждават, че подобно на всички ядки, орехите също имат високо съдържание на калории (енергия). Поради това, не бива те да се добавят към храната, а трябва да заменят в дневното меню част от източниците на наситени (най-вече животински) мазнини и калории като месо, масло, високомаслено сирене, бял хляб, бял ориз, корнфлейкс, готови сладкарски изделия с високо съдържание на технологично хидрогенирани/наситени мазнини.

*Една порция орехи, подобно на всички останали ядки, е с размер 10 грама = два ореха = 5 грама мазнини = 45 калории