НЕ ЛИШАВАЙТЕ ДЕЦАТА ОТ ПРАВОТО НА ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ!


vd 01/04/2004

С разбирането на тежкото състояние на повереното Ви ведомство, бихме искали да Ви уведомим, че взехме единодушно решение да се борим докрай, за да можем да получаваме редовно инсулин Лантус, който ни е жизнено необходим.

Тук няма повече да повтаряме, че благодарение на този инсулин всички се чувстваме значително по-добре, че рискът от хипогликемии намаля, а оттам намаля и рискът от инвалидизиране, че този инсулин се прилага в почти всички европейски страни и САЩ, дори е одобрен от Парламента на съседна Румъния и на Русия, където диабетиците го получават безплатно както всеки друг инсулин.

Нима ние българите сме второ качество хора, които не могат да се лекуват с модерни лекарства? Нима на държавата ще излезне по-евтино да заплаща тежките последствия от усложненията на диабета, отколкото да осигури нормален достъп до подходящ инсулин на всички нуждаещи се?

Как да обясним на децата, че вече няма да се лекуват с лекарството, което ги поддържа? А какво ще кажете за дългогодишните диабетици, които най-сетне са намерили подходящия инсулин и за които последиците от нова смяна на инсулина могат да бъдат фатални? Както знаете, Лантус е с 24-часово действие и е единствен в света. Поради тази причина за хора с лабилен диабет той е единственият подходящ инсулин.

Писали сме много писма до различни инстанции, които остават без отговор или отговорът е, че не сме новооткрити диабетици и не отговаряме на критерия по Програмата за лечение на болни със захарен диабет. Според този критерий всички досега около 50 000 инсулинозависими диабетици не могат да се лекуват с Лантус просто защото те вече са диабетици, т.е. не са новооткрити.

Това е пълен абсурд. Този инсулин е създаден за всички хора с диабет без оглед на това дали са нови или стари. Той действа еднакво при всички. Преминаването от един вид инсулин на друг драстично влошава инсулинсвързващият капацитет и се образуват голям брой антитела, което усложнява лечението.

Оттук се вижда, че целта на тази Програма е единствено да се спира получаването на Лантус, въпреки че качествата му са безспорни. Затова ние питаме какви интереси защитава тази Програма? Дали целта не е просто да се спре навлизането на Лантус в България и защо тази толкова важна Програма, от която зависят съдбите на хиляди хора, е подписана само от един единствен лекар?

След обстойна проверка по аптеките установихме, че цената на Лантус не е по-висока от тази на другите инсулинови аналози. Дори от него се слага по-малка доза, отколкото когато се ползват други подобни, поради факта, че той действа без пик цяло денонощие. И какво излиза: Лантус е качествен и единствено подходящ за голям брой диабетноболни и не е по-скъп от другите аналози. Защо тогава не е включен в Позитивния списък на Министерството на здравеопазването? Защо лишавате нашите деца от правото на пълноценен живот?

Ето защо готови сме на всички законни действия, за да защитим правото си на живот! Не ни оставяте голям избор, освен ако не преразгледате становището си и включите Лантус в Позитивния лекарствен списък. В противен случай сме готови на гладни стачки и ако се наложи ще отидем на съд в Страсбург. Най-отговорно Ви уведомяваме за нашите намерения, като същевременно искрено се надяваме да решим въпроса бързо и без да стигаме до крайности.

Инициативен комитет за защита правата на диабетноболните в България

Novo Nordisk