КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/04/2004

Март 2004-а ще остане завинаги в историята на България. На 17-и българският парламент ратифицира Северноатлантическия договор на тържествено заседание – с 226 гласа „за“ и 4-има „против“ (от Коалиция за България). „Над нас ще бъде разпънат чадърът на съюзническата солидарност“, обяви след като подписа Указа за обнародване на закона президентът Първанов, забравяйки че само преди няколко години подкрепяше Милошевич. Поляха събитието с шампанско.

На 29 март България стана официално член на Северноатлантическия договор, след като на тържествена церемония във Вашингтон премиерът Сакскобургготски, заедно с първите министри на още шест източноевропейски страни, връчи ратификационните документи за присъединяването на страната към НАТО. В годината, в която навърши 55 години от създаването си, страните-членки на Алианса станаха 26 – седем от тях само до преди няколко години бяха комунистически и принадлежаха към бившия съветски блок.

Три дни по-късно, с официална церемония в Брюксел, НАТО приветства присъединяването на седем нови държави от Централна и Източна Европа, с което формално бе отбелязан краят на Студената война. България вече е част от най-мощния военно-политически съюз, върна се в естественото лоно на цивилизацията, привързана към евроатлантическите ценности!

Междувременно правителството на Симеон Кобургготски оцеля при петия вот на недоверие с предрешен изход, поискан от БСП заради политиката му на „социална безотговорност“. От общо 222 гласували депутати, „за“ вота бяха 93, 126 гласуваха „против“, а трима се въздържаха. Групата на СДС не участва в гласуването. Странно е, че самите социалисти бяха наясно с безсмислието на своята атака, целяща по-скоро да отклони вниманието на обществото от „мазните“ петна, които избиха на повърхността на столетницата след скандала с финансирането й чрез иракски петрол по времето на Садам.

В интервю за столичен вестник Младен Червеняков, бивш министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов и настоящ член на Висшия партиен съвет на БСП предложи държавата да не проявява интерес как е натрупан първият милион на новобогаташите. От интервюто му стана ясно само, че мутрите са кръг от хора, с които той и БСП си общуват. И тези хора се напъват да ни управляват…

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk