И ПРЕЗ АПРИЛ БЕЗ НРД 2004


vd 01/04/2004

Изкуственото забавяне на подписването на Националния рамков договор за 2004 е очевиден факт. Няколкогодишната практика на здравната реформа подсказва тенденция да се работи около месец по стария договор. Едно от възможните обяснения е, че държавата прави икономия от събраните здравни осигуровки, а другото, че подписването на всеки нов рамков договор е политически акт. А където има политика, експертите мълчат.

Въпреки че и Здравната каса, и Лекарският съюз декларираха намерението си договорът да влезе в сила от 1 януари, въпреки че преговорите започнаха навреме, при това с готов и гласуван на събор още преди Коледа документ, медицинското обслужване продължава да се осъществява по миналогодишния рамков договор.

От касата смятат, че няма причини обсъжданият договор да не бъде подписан, след като няколко пъти са канили на среща ръководството на БЛС. А когато най-после срещата се осъществила, на нея лекарите поставили на дискусия допълнителни въпроси и условия, повечето от които не можели да бъдат решени от касата. От Лекарския съюз обаче твърдят, че нямат вина за забавянето на договора, тъй като още от края на миналата година всеки месец непрекъснато се променят нормативни актове.

За бъркотията около тазгодишния рамков договор може да се досети човек и само като погледне заглавията на всекидневниците през март. Ето част от тях: „НЗОК кани БЛС за уточняване на позициите“ (2 март т.г.), „Лекарите отсрочват срещата“, „Пак отмениха срещата между БЛС и НЗОК“ (27 март), „Ще влезе ли в сила НРД от 1 април“, „Премиерът обсъди с две неправителствени организации предстоящото подписвансе на НРД 2004“, „Нямало да има нови условия за НРД 2004“, „Свиква се извънреден Национален съвет на БЛС на 29 март“, „БЛС ще следва изискванията на Закона за здравното осигуряване“, „Подписването на НРД пак бе отложено“, „БЛС отказа да подпише НРД 2004“, „Извънреден Национален съвет на БЛС свързан с НРД“, „МЗ е единствената институция, която не изпълни своите ангажименти към НРД“, „Писмо на БЛС до НЗОК и МЗ“, и накрая „Д-р Андрей Кехайов изпрати отворено писмо до министър-председателя Сакскобургготски“…

И така, Лекарският съюз реши да не подписва НРД 2004 засега, докато не бъдат изчистени проблемите с диспансеризацията, заплащането на лекарите и списъка на лекарствата, които Здравната каса заплаща. Националният съвет на съюза предлага да бъде сключен анекс към рамковия договор от миналата година в частта му за болничната помощ, като се включат новите 31 клинични пътеки. В момента в клиничните пътеки са обхванати 46 на сто от пациентите в болниците, а промяната им ще смъкне техния дял на 30 на сто. През есента бяха договорени 110 клинични пътеки, но тъй като не е подписан договорът за 2004-а, в момента се работи само по миналогодишните 81 пътеки.

Зам.-председателят на БЛС д-р Георги Сакакушев наля още масло в огъня, като заяви в Пловдив, че не изключва възможността след няколко месеца да се пристъпи към договаряне на Националния рамков договор за 2005 година, без да бъде подписан документът за тази година. За капак дойде и съобщението, че министърът на здравеопазването Славчо Богоев може да предложи „служебен“ национален договор.

Ще поеме ли накрая всяка от инстанциите своята отговорност? Защото не е тайна, че всичките проблеми от забавения Национален рамков договор за 2004 се стоварват върху гърба на пациента!