Достъп само за абонати
Достъп до пълното съдържание на статиите в сайта на списанията ни МД, Доктор Д и Кардио Д имат само абонати.
Информация за начините за абониране можете да намерите на нашата страница за абонамент
Сайтът spisaniemd.bg е най-голямата специализирана информационна база данни в областта на медицината на български език, с над 8000 статии във всички области на медицината и за повечето заболявания.
Една ябълка на ден държи лекаря настрана

Редовната консумация на ябълки може да намали риска от бронхиална астма, сърдечно заболяване, рак на белите дробове, мозъчен инсулт и диабет тип 2, показаха данните от проучване.
Една средна ябълка е много по-богата на разтворими фибри от филия пълнозърнест хляб или от половин купичка сурови броколи. Този тип диетични фибри улесняват контрола на кръвната глюкоза и на „лошия“ холестерол, поради което са важни за хората с диабет и отклонения в кръвните мазнини.
Суровата ябълка е с ниско съдържание на енергия (в среден на размер плод има 40 калории) и има нисък гликемичен индекс (води до по-плавно повишаване на кръвната глюкоза след нахраване). Поради това, тя е идеален избор за междинни закуски и за десерт за всички хора, но най-вече за тези с наднормено тегло и диабет.
Ябълките са добър източник на флавоноиди – мощни естествени антиоксиданти, които забавят появата на свързаните със стареенето заболявания като рак, атеросклероза, болест на Алцхаймер (оглупяване) и съдови увреждания.
Според специалистите по хранене, повечето от здравословните качества на ябълките се дължат на съдържащите се в тях активни вещества.
