КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/03/2004

През този 29-дневен февруари на високосната 2004 година най-сетне се случи и нещо добро за България. Всичките 19 държави от НАТО депозираха в САЩ ратификационните протоколи за разширяването на Алианса със седем нови страни, сред които и България. С това протоколите влязоха в сила, съобщи шефът на НАТО Ян де Хол Схефер, и имам честта да поканя България да се присъедини към Северноатлантическия договор. Ще станем пълноправен член на НАТО в деня, в който депозираме своите ратификационни документи, а церемонията по приемането ни ще се състои на 2 април в Брюксел. Вече 203-ма българи имат достъп до секретните папки на Алианса. Между тях все още не са военният министър Свинаров и разузнавач № 1 генерал Кирчо Киров.

И още: Европейската комисия предложи на Европарламента за България най-щедрия финансов пакет за старта на членството й в Европейския съюз в сравнение със сегашните 15 и с десетте нови членове. През първите три години на членството си България ще получи 4,24 милиарда евро, от които реално могат да бъдат използвани около 3,5 милиарда. Същевременно Комисията по външни отношения на Европарламента одобри текст, който на практика бе първа крачка за отделянето на България от Румъния по пътя към членство в Съюза. Ще вървим по собствен път защото преговорите с България вървят без големи проблеми и са в рамките на предвиденото време.

Не друго, а по скоро смях предизвиква несекващата акробатика на БСП по повод скандала с петролните подкупи и подарените й от диктатора Саддам милиони долара. Иракският петролгейт започна да придобива размерите на епидемия за столетницата. Седмици наред червените се топят едни други: Станишев отрича с наивното и неубедително „такива постъпления няма в партийната каса“; „не сме ние, Захари Захариев е“; „не сме ние, ние не сме СДС“ и .т.н. Стигнаха дотам с подмятанията си, че обвиненията срещу тях всъщност били пряка атака срещу България, партията им била преди всичко българска, а после социалистическа!? Отъждествяват БСП с България по същия недостоен начин, както го правеха техните предшественици от тоталитарната БКП. Докъде паниката може да обърка човека! Накрая решиха да размият скандала с решението си да искат вот на недоверие на правителството…

Разцепи се СДС. Предизвестеният избор на лидера Надежда Михайлова и на почти целия НИС на извънредната конференция на партията затвърди очакванията за отделяне на част от членовете на СДС в нова дясна партия заедно с Иван Костов и групата от 27 депутати. Новата дясна партия ще бъде учредена през май.

Михаил МИХАЙЛОВ