КОГАТО ПОЧУКАШ НА ОТВОРЕНА ВРАТА…


vd 01/03/2004

Приятна новина изненада всички ни през февруари – създадено бе Сдружение „Приятели на децата с диабет“. Учредители са журналистката от в. „Седмичен Труд“ Маргарита Тошева и ръководителят на представителството на “Ново Нордиск“ за България д-р Крум Касабов. Почетен член на сдружението е посланикът на Кралство Дания у нас Негово Превъзходителство Свен Бойе Мадсен. Само дни по-късно в столичната сладкарница „Слейд“ се състоя и първата незабравима среща на деца с диабет и техните родители с новите им приятели. Това бяха часове на радост и смях, на приятни изненади, поднесени от клоуните Жужи и Чочо, на вкусотии и подаръци…

Идеята за създаване на сдружението на журналистката Маргарита Тошева се превърнала в действителност, след като я споделила с датския посланик в България. Възхитен, г-н Мадсен приветствал начинанието и насочил ентусиастката към представителството на Ново Нордиск в България, познато у нас с огромната си благотворителна дейност не само за децата с диабет, но и за много по-широк кръг от хора. „Оказа се, че чукам на отворена врата – разказва г-жа Тошева. – Д-р Касабов сподели, че е щастлив и е готов да се заеме с това начинание и да окаже всякакво съдействие. Това бе достатъчно идеята ми да се превърне в действителност“.

Основната цел на сдружението е да бъде в помощ на пълната социализация на децата с диабет, които у нас са около 4000. Предвиждат се редовни срещи с вкусни закуски и смешници за доброто настроение, безплатни екскурзии из страната, срещи с известни диабетици, като биологът-алпинист Боян Петров и геолога от антарктическата ни експедиция доц. Марин Иванов, които ще уверяват децата, че диабетът не е пречка, за да се успее в живота. Очакват, след като излезе съдебната им регистрация и получат банкова сметка, към основния спонсор „Ново Нордиск“ да се присъединят и други фирми и личности, които биха могли да помогнат. „При набирането на средства няма да допусна никаква форма на просия – уверява управителката Тошева. – Това дето се звъни по вратите на хората с някакви истински или фалшиви квитанции, дето се обикалят заведенията с показване на ксерокопирани картички и дето не се знае къде отиват парите е табу за сдружението. Наши спонсори ще бъдат единствено само личности и организации, с които нашите отношения са на базата на взаимно доверие. Всичко ще става по банков път, под контрол и ясно“.

Амбицията на сдружението сега е да провери в кой град у нас колко деца с диабет има и оказва ли им се някаква помощ. Желанието е да се помага на колкото е възможно повече деца от цяла България.

Любопитна идея сподели и д-р Савова от детската диабетна клиника – да се организира летен лагер на море за децата с диабет, чиито семейства обикновено не могат да си позволят този лукс. Необходимо е да се осигури частичен бюджет, към който да се прибавят и суми от родителите. Всичко друго е въпрос на организация.