СМЯНА НА ВЪРХА В ЗДРАВНАТА КАСА


vd 01/02/2004

Интригите в здравеопазването продължиха с уволнението на директора на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров и отното наяве бликнаха само полуистини, изречени с полуотворена уста.

Възможно бе д-р Петров наистина да не става за тази длъжност по принцип, но той не се побоя да каже някои истини, които не бяха удобни на определени хора както от парламента, така и от правителството.

Като това, например, че касата от самостоятелна институция с течение на времето се превърна едва ли не в отдел и придатък на здравното министерство. Нека припомним, че за близо три години управляващите смениха трима шефове на касата. И никой не се чуди защо. Защото в здравеопазването има много готови пари и всеки би искал да оперира с тях, особено с бюджета. Всичко останало е прах в очите на болните хора. Които обаче така и не се сещат да си търсят правата.

Едва ли има друга институция у нас освен здравната каса, на която да й сменят шефовете като носни кърпички всяка година, че и по-често. Откакто е създадена през март 1999 г. за директорския стол в нея непрекъснато се водят жестоки битки. Така за по-малко от пет години петима доктори се изредиха на ветровитото място. Така малко преди Коледа след продължителни колебания директорът Петров все пак беше уволнен. Решението на 9-членния Управителен съвет бе взето единодушно след тричасово заседание. След него председателят му Кирил Ананиев заяви, че основната причина за освобождаването му е неспособността му да води диалог с министерството, както и да създава нормални условия за оперативното управление на касата, което е довело до напрежение между ръководните органи на институцията. Председателят на здравната комисия към Народното събрание Атанас Щерев обаче беше затруднен да обясни какво налага смяната на Петров: „След като е създадено напрежение между институциите, най-безболезненото решение е смяната му. В този смисъл съм съгласен с нея, без той да има каквито и да е нарушения“. Според източници от парламента обаче, тъй като по същото време опозицията поиска оставката и на Щерев, се заговори за сделка между лобитата, според която Щерев запазва позициите си срещу отстраняването на Петров…

След като директорът на касата така и не беше повикан за изслушване, той обяви пред медиите, че здравният министър Славчо Богоев и Севдалин Мавров – главен секретар на Министерския съвет и председател на контролния съвет на НЗОК, му искат оставката, защото работят за интересите на големи фармацевтични компании. Според него целта на отстраняването му е Министерството на здравеопазването да изземе функциите на касата по политиката за безплатните и частично платени лекарства.

Управителният съвет назначи за временно изпълняващ длъжността директора на Столичната здравна каса д-р Иван Букарев – бивш зам.-министър на Мими Виткова в кабинета „Виденов“. Постът шеф на СЗОК той зае след шумни скандали и съмнения за прокарване на частни интереси към обществени фондове. Той е член на УС на частната здравноосигурителна компания „Закрила“.

Новият шеф на здравната каса твърди, че министерството определя здравната политика, а касата изпълнява. „Касата не е банка, тя не е голяма аптека, защото в нито една банка не се говори за здравето на хората. За мен касата не е финансова институция, тя е обществена, посветена да се грижи и да прави всичко за здравето на гражданите“, твърди д-р Букарев и обещава, че ще управлява като лекар, а не като чиновник.

Novo Nordisk