РАЗСРОЧИХА НЕПЛАТЕНИТЕ ЗДРАВНИ ВНОСКИ


vd 01/02/2004

Изглежда дойде краят на сагата със здравните вноски – депутатите от здравната комисия може би за първи път мислеха повече като лекари и хора, отколкото като управляващи и опозиция: ще изчистваме неплатените задължения разсрочено до края на 2004 година.

Това решиха народните избраници на извънредно заседание след дълги дебати. Със 156 гласа „за“, без нито един „против“ и „въздържал се“ бяха приети на първо и второ четене промените в Закона за здравното осигуряване. Без тях близо два милиона българи щяха да загубят правото си на безплатна медицинска помощ, защото дължат повече от три здравноосигурителни вноски.

С приетите промени от началото на годината до 31 март всеки може да отиде в териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ), да попълни определения образец 4, с който да поиска разсрочено плащане. Срокът на погасяване се определя от здравноосигурения. Така всеки сам ще прецени дали да плати задължението си за 12, за 6 или за по-малко месеци при лихва 1%.

Ако досега някой не се е осигурявал въобще, ще трябва да внесе в НОИ 600 лв. Ако иска да го направи за шест месеца, лихвата му ще бъде един лев, а вноската сто лева.

Некоректните работодатели имат възможност да внесат здравните вноски на служителите си до края на 2004 година. Лицата, на които е разсрочено задължението, не губят правата си на здравноосигурени, но са длъжни да плащат редовно вноските си за текущата година.

Основната теза на по-голямата част от депутатите е, че това е временно решение и до няколко месеца въпросът с неплащането на осигуровките трябва да бъде решен окончателно с нова промяна в Закона.

Според шефа на здравната комисия в парламента Атанас Щерев една част от най-бедните българи може да бъдат освободени от здравни вноски и за тях ще плаща държавата. До края на март от НОИ и социалното министерство щели да проучат и преценят има ли такава категория граждани, които не могат да плащат, и след това да внесат законодателни промени.

Ако един човек докаже, че няма доходи и досега държавата не му е плащала вноските, той трябва да бъде освободен от тях. Според него било възможно също да се въведе облекчение с по-ниски здравни вноски за хора с месечни доходи между 50 и 75 лева.