ПРЕМАХНАХА РАЙОНИРАНЕТО01/02/2004

От 1 януари т.г. отпадна районирането – всеки може да ходи да се лекува в която си иска болница и при който си пожелае лекар. Или здравноосигурените лица имат право на свободен избор на изпълнител, сключил договор с районна здравноосигурителна каса и това право е валидно за цялата територия на страната.

Няма основание за отказ от страна на лекари и специалисти. НЗОК има готовност за заплащане дейността на изпълнителите на медицинска и стоматологична помощ за извършените прегледи и на пациенти от други региони.

По този повод здравният министър Богоев обяви, че очаква известен наплив към големите областни и университетски болници и към националните центрове. Но допълни, че едва ли ще има драстични опашки, тъй като не всички пациенти могат да си позволят да пътуват от единия край на България до другия и да си плащат престоя в столицата, например, докато чакат да им дойде редът да влезнат в болница. Държавата регламентира единствено, че който пръв се запише, т.е. разболее, той пръв ще влезне да се лекува. Не е позволено пациенти да могат да се пререждат срещу заплащане, а спешните случаи не чакат.

Мнозина обаче са скептично настроени: официалното пререждане заради пари не е позволено, но със сигурност ще се появи неофициално пререждане срещу неофициални суми. Който може да плати, ще се лекува, който не може – ще чака. Хората с по-оптимистичен поглед обаче смятат, че няма да се случи нищо особено – в елитните болници и сега има листи на чакащите, само дето не са описани в наредба. Положително малко ще са хората с апендисит или херния, които ще се засилят да търсят помощ в Правителствената болница. И сега потенциалните по-платежоспособни пациенти в по-малките градове ходят направо в болницата в областния център.

Преобладава мнението, че в премахването на районирането няма нищо лошо. Напротив, най-много пациенти и съответно повече пари от здравната каса или от министерството ще получат най-добрите. Това е справедливо, както и сега най-добрите лични лекари имат най-много пациенти и пари.

Novo Nordisk