КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/02/2004

И последният месец на 2003-та бе сив и мрачен като цялата изминала година. Грабежи, обири, кражби, дрога, палежи, наркотици, рекет… Убиха Самоковеца насред Амстердам, бомбено покушение в асансьор погуби четирима – единият бивш шеф на СИК, стреляха с гранатомет по обсадения в дома му Тодор Чакъра… Инвалиди протестираха пред сградата на Министерския съвет, а за първи път в историята си парламентът бе окупиран от тирове – огромните машини задръстиха жълтите павета, а граждани ги съветваха да влезнат вътре… Стигна се дотам чужди посланици да обясняват на кабинета, че му липсва политическа воля за справяне с престъпността. „Проблемите са отгоре надолу по цялата верига – и в МВР, и в прокуратурата, и в съда“ – отвори ни очите американският посланик Пардю, разкритикува ни за престъпността и британският дипломат Лорънс Бройд. В отговор прокуратурата нареди на Бойко Борисов за три дни да задържи всичките „десетки престъпници, които са на свобода“. Дали прокурорите сами си вярваха, че това е възможно?

От трибуната на парламента премиерът-цар Сакскобургготски пък попусна възможността да си остане господар на мълчанието с едно нелепо, недопустимо за политик от демократична държава в ХХI век и скандално изявление, че „стрелбите по улиците не заплашват гражданите, а криминалния свят“! С една дума – нека се избиват помежду си! Жалкото е, че голяма част от хората у нас не си дават сметка колко примитивен бе прокурорският сценарий и колко още по-бездарни са изпълнителите му.

България изпрати 2003-та в покруса и траур – пет ковчега с тленните останки на загиналите воини в Ирак заради 60 долара на ден пристигнаха след трагичното нападение срещу рейнджърите ни в Кербала. И посрещна новата 2004-та с трагедията в Кремиковци, където трима загинаха и още двайсетина пострадаха при изтичане на газ от доменна пещ. Както се оказа по-късно – заради немарливост!

Светът си отдъхна – заловиха Саддам Хюсеин. А арабският в. „Ал Мада“ извади на бял свят около 270 фирми, организации и физически лица от 51 страни, които били възнаграждавани от неговия режим с петрол през 1998 г. Русия и Франция заемат челни места в списъка. А БСП изпадна в шок, като видя името си сред благодетелите на Саддам , получили милиони барели петрол в замяна на подкрепа за режима му. Техният пай се оказа 12 милиона барела. И червените, които от години не бяха разлюлявани в такъв скандал, се оплетоха като пате в калчища в обяснения, кое от кое по-смешно и противоречиво. И отново възникна въпросът за истинското лице на БСП: дали това на младия руски възпитаник и лидер на партията Сергей Станишев и на президента-обединител Георги Първанов, или на свързаните с БСП фирми, бизнесмени и функционери, които придобиха икономическа власт и влияние благодарение на тъмни сделки с режима на Милошевич, с руския оръжейно-промишлен комплекс, с режима на Саддам Хюсеин и с ембаргови държави? Покрай кризата с петролните подкупи на Саддам социалистите всъщност дадоха отговор чии интереси биха защитавали, ако дойдат на власт.

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk