УСМИВКИТЕ ДА НЕ СЛИЗАТ ОТ ЛИЦАТА НА ДЕЦАТА С ДИАБЕТ


vd 01/12/2003

„14 ноември – на този ден всички хора с диабет и тези, които са съпричастни с него, си подават ръка, за да обърнат внимание на целия свят, на всички институции – правителствени и неправителствени, че диабетът е състояние на практически здрави хора. Ако се полагат грижи за неговото правилно контролиране той ще бъде в сянка зад нас, ще ни бъде подчинен, няма да доведе до усложнения. Пожелавам на всички деца с диабет да бъдете здрави, щастливи, оптимисти и усмивките да не слизат от лицата ви, да изживеете детството си и много години напред с диабета да го направлявате в правилна посока. Всички ние около вас ще ви помогнем!“

С тези думи на доц. д-р Калинка Коприварова бе открито празненството по повод Световния диабетен ден. Както всяка година, така и сега връх на честването на 14 ноември бе в детската Клиника по диабет при СБАЛДБ „Княгиня Евдокия“ в столицата. Този ден ще остави наистина незаличим спомен у 30-те деца на възраст от 3 до 15 години не само от Клиниката по ендокринология в болницата, но и от оздравителното училище във Вършец и от единствената група за деца с диабет към 124-о детско заведение в София. За тях представителството на фармацевтичната компания Ново Нордиск в България бе организирало незабравимо тържество с безкраен наниз от фокуси, магически трикове, клоунски номера, лакомства и подаръци.

Гост на празника бе посланикът на Кралство Дания у нас Негово превъзходителство г-н Свен Бойе Мадсен, който освен, че зарадва децата с огромни пакети с топли зимни дрехи, обувки и учебни помагала, откри официално и втори център за обучение на деца със захарен диабет в сградата на детската поликлиника към педиатрията. В него децата ще се учат как да следят кръвната си захар, как да се хранят и как да приемат медикаменти. Обучението включва всекидневни лекции за децата с новооткрит диабет и техните майки. „Около 10 000 лева струва ремонтът и обзавеждането на съществуващата досега сграда в центъра за обучение на деца с диабет“, уточни представител на българо-датската програма за обучение в областта на диабета от Ново Нордиск.

Високият гост приятно изненада деца, родители и гости със съобщението, че Посолството на Кралство Дания с финансовата подкрепа на Ново Нордиск, ще изпрати на едноседмична екскурзия в „Дисниленд“ в Париж 14 български деца със захарен диабет. Това ще са малчугани от цялата страна, положили много старание и постигнали добър контрол на кръвната си захар.

Голямото детско диабетно семейство отправи специални благодарности към представителството на Ново Нордиск у нас за това, че децата винаги са били приоритет в дейността му и за вниманието, интересът, грижите и дългогодишната помощ, които оказват в борбата с това тежко заболяване. Малките пациенти приемат своя инсулин чрез удобните и надеждни устройства NovoPen3, NovoPen Junior и Innovo, дарени от компанията. Обявено бе, че до края на годината от Ново Нордиск ще дарят инсулин на всички здравно неосигурени хора с диабет в страната чрез Българския червен кръст и ендокринолозите по места. Компанията ще подпомогне срещите на диабетните асоциации в страната и ще осигури безплатно тестове за ранна диагностика на диабетни усложнения на краката.

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk