Новият неинвазивен ръчен глюкочасовник Pendra01/12/2003

Швейцарската технологична фирма Pendragon Medical AG представи на 25 август на пресконференция в Париж своя неинвазивен глюкозен сензор Pendra. Устройството прилича на ръчен часовник, който се закрепя с каишка за китката на ръката, но всяка една минута – през деня и през нощта – измерва нивото на глюкозата в кръвта.Пендра не се нуждае от капка кръв или от друга телесна течност, нито води до странични ефекти или до дразнене на кожата.

Глюкочасовникът на фирма Пендрагон е получил одобрението на Европейския регулиращ орган през май 2003 г. да се използва като допълващо глюкомерите медицинско устройство за продължително измерване на кръвната глюкоза при хора с диабет в домашни условия или в лекарските кабинети и се очаква да дебютира в началото на следващата година в първите пет европейски страни – родината му Швейцария, както и в Германия, Австрия, Гърция и Холандия. Пендра все още няма разрешение да се използва от деца – бе съобщено на 18-тия конгрес на МДФ.

Новият глюкозен сензор има алармираща система при откриване на ниска стойност на кръвната глюкоза (хипогликемия), което го прави много подходящ за употреба по време на нощен сън, при шофиране, по време на работа/стрес или от хора на инсулиново лечение, които живеят сами.

Швейцарският ръчен глюкочасовник е първия в света, който използва технологията импендансна (диелектрична) спектроскопия за измерване в реално време през здрава кожа на концентрациите на кръвната глюкоза.

Вариациите на глюкозното ниво в кръвта и движението на глюкозата през клетъчната мембрана на кръвните телца (еритроцитите) водят до нарушен баланс на електролитите и до отклонение в повърхностната поларизация на клетъчната мембрана. Измененията в проводимостта и пропускливостта на клетъчната мембрана (обвивка) променят електромагнитните свойства на човешката кожа и на лежащата под нея тъкан, които се измерват от устройството.

Пендра генерира електромагнитното поле с избрана честота на трептене на радиовълната, което взаимодейства с биологичните тъкани и по този начин улавя промените в техните електромагнитни свойства. За целта, в устройството е вградена отворена резонансна верига (окръжност), който прилепва върху кожата при закопчаване на каишката около китката на ръката, подобно на обратната страна на циферблата на всеки ръчен часовник.

Фирма Пендрагон, създател и притежател на описаната технология, е основана през март 2000 г. от д-р Стефан Ритикер – лекар и диабетик. Д-р Ритикер е настоящ президент на фирмата със седалище в Цюрих. Пендрагон има 30 служители и 13 извънщатни сътрудници. През април е започнало масовото производство на швейцарския глюкочасовник, като по данни на фирмата до края на сепетември са били произведени първите 25 000 бройки.

Данни за новия глюкозен сензор Pendra можете да намерите в Интернет на адрес: http://www.pendragonmedical.com/news/

Текуща информация за него четете и на адрес

http://www.pendragonmedical.com/news/companynews

Novo Nordisk