Колона на редактора


vd 01/12/2003

В първите дни на ноември постепенно затихващо продължи да се реди пъзелът около местните избори. Партиите трескаво брояха кметовете, един през друг лидерите им отбелязваха победи в изборната нощ. Успехи отчетоха и управляващи, и опозиция. Оказа се, че градоначалниците са повече от общините, ако се вярва на тези сметки. Разминаването бе в това, че в 263-те общини много от кандидатите бяха подкрепени от повече от една партия. 60 от общо участвалите 146 партии не спечелиха нито един съветник, кмет на община или кмет на кметство, 22 от тези политически сили са само с по един съветник и нито един кмет… НДСВ не усети провала си на изборите, но жълтият депутат Мирослав Севлиевски бързо предложи да се промени името на партията НДСВ в Национално движение за свобода и възход. А Кошлуков поиска нов кабинет.

На фона на синдикални искания за оставка на правителството и в отсъствието на министър-председателя и почти цялото правителство, след 10-часови дебати парламентът прие на първо четене проекта за бюджет 2004. 133 депутати гласуваха за най-важния закон на държавата за догодина, 94 го отхвърлиха, трима се въздържаха – двама от тях от НДСВ. Работници и служители от цялата страна протестираха в столицата – искаха по-високи заплати и пенсии и по-ниски данъци и осигуровки.

Премиерът-цар обяви, че няма да прави промени в правителството. Симеон обяви решението си в момент, когато опозицията в парламента обмисляше вот на недоверие към кабинета заради неконтролируемата ескалация на престъпността, депутати от царската парламентарна група искаха оставката на вътрешния министър и на главния секретар на МВР, а коалиционният партньор ДПС притискаше за „освежаване“ на кабинета. Провали се и заседанието на Съвета по сигурността към премиера, на което трябваше да се обсъдят конкретни мерки, провокирани от увеличаващите се взривове, убийства и стрелби на оживени места. Според съобщенията, Симеон не успял да намери време. По-късно, в специално обръщение, прочетено с бащински успокояващ глас, премиерът Сакскобургготски се опита да ни убеди, че престъпниците се стреляли само помежду си и гражданите нямало какво да се притесняват за спокойствието и здравето си. Тях не ги засягали тези неща. Е, сега сме вече спокойни! Само че веднага след това Съветът по сигурността към министър-председателя кой знае защо препоръча на МВР да търси форми за повишаване на бдителността си…

В интервю пред АФП в края на ноември българският премиер се оплака от вроденото черногледство на българите и ги прикани, макар и недоволни от всекидневния живот, да видят задълбочено работата на правителството му. Която обаче доведе до спад в неговата популярност и критиките, че в сравнение с 1995 г. реално покупателната способност на населението е спаднала с 13,4%.

Сладък живот, български!

Михаил МИХАЙЛОВ