Ходете за здраве!


vd 01/12/2003

Бързото и редовно ходене може да удължи живота на хората с диабет, съобщиха авторите на проучване (Intern Med 2003, 163:1440-47). Разходката пеша по половин час дневно намалява смъртността с повече от 50%, е показало 8-годишното проследяване на близо 3000 души с диабет над 18-годишна възраст.

Сладките хора с ленив начин на живот имат по-висока обща смъртност с 39% и по-висока сърдечносъдова смъртност с 34% в сравнение с по-чевръстите, които са отделяли най-малко два часа от седмицата за движение (бърз ход около 20 минути всеки ден).

Най-добро здраве е показала групата, в която хората са се движили редовно по половин час дневно (три-четири часа в седмицата). Смъртните случаи сред тях са били с над 50% по-малко в сравнение с мързеливите.

Редовната физическа активност може да удължи живота на хората с диабет, като:

– намали „лошия“ холестерол и увеличи „добрия“ холестерол в кръвта

– понижи артериалното налягане

– намали кръвната глюкоза

– подобри действието на инсулина в мускулите, мастните клетки и черния дроб

– улесни контрола на теглото и изгори част от тлъстините в областта на талията, корема и в мускулите

– увеличи сърдечнодихателната издръжливост

– разтовари от стреса и премахне лошото настроение

– подобри външния вид и самочувствието…

Друга статия в Американското списание по превантивна медицина, водещото издание за изучаване на затлъстяването, потвърди, че ходенето намалява смъртността от сърдечносъдови заболявания и други свързани със стареенето на тялото причини. Това са показали данните от 21-годишно изследване на приблизително 10 000 души. Най-здрави, младолики и дълголетни отново са се оказали тези, които са се движели леко до умерено, но редовно.

Крачка след крачка – ходете за по-добро здраве всеки ден и делник и празник.

Чакат ни дълги коледни празници, когато обичайно се заседяваме на гости, на трапезата и пред телевизора… Отделете по половин час от това свободно време, за да се разтъпчете или раздвижите по друг начин (украсяване и подреждане на дома, обикаляне за подаръци на близките, танци и т.н.). Пет минути крачене тук, пет минути крачене там.

Особено добре е, ако сладките хора се движат след нахранване, защото това ще им помогне да намалят пика на кръвната глюкоза след приема на въглехидратна храна и ще улесни контрола на теглото им.

Тези, които са на инсулин или на някои видове таблетки за понижаване на кръвната глюкоза, като глибенкламид, не трябва да се движат на гладен стомах или няколко часа след предишното хранене поради по-големия риск от хипогликемия.

Внимание! За да предотвратим паданията и травмите, трябва да сме обути с подходящи за зимния сезон обувки (с еластични и добре изолиращи подметки от гума с дебел грайфер) и да избягваме ходенето по заледени и хлъзгави терени.

Зимните ни обувки за разходки трябва освен това да са удобни, сухи, топли, да обхващат здраво глезена, да предлагат достатъчно място за пръстите и да нямат висок ток. Във вътрешността им не трябва да има подгъната подплата или стърчащи чужди тела (изскочили пирончета). Чорапите трябва да са чисти и от естествени материи (мека вълна или памук, ако обувката е подплатена отвътре с вълна), за да не запаряват краката. По тях не трябва да има кръпки, които да протриват кожата. Чорапите не трябва да притискат съдовете. Човек ходи с краката си и зиме и лете, затова трябва винаги да ги пази!

? Знаете ли, че:

– Ако ходим всеки ден по половин час и не увеличаваме вноса на енергия с храната, то за една година ще загубим 4.5 килограма тегло.Тези от нас, които се движат по един час на ден, ще отслабнат сътветно с 9 килограма. А, трайната загуба на 5 до 10 килограма от изходното наднормено тегло подобрява контрола на всичките обменни нарушения при заоблените диабетици тип 2 и забавя прогресията на това свързано с охолния и ленив начин на живот заболяване.

– 60-90 минути (час – час и половина) движение на седмица може да намали чувствително кръвното налягане. За два месеца, леката, но редовна двигателна програма е успяла – без приемането на антихипертензивни лекарства – да понижи при 207 сладки хора горното (систолното) налягане с 12 мм жив. ст. и долното (диастолното) налягане с 8 мм жив.ст. (Am J Hypertens 2003, 16:629-633). Историческото британско 20-годишно проучване UKPDS доказа, че намаляване на артериалното налягане с 10/5 мм жив. ст. постига впечатляващи здравни ползи при хората с диабет тип 2.

– Нашето тяло, както и нашето сърце, не се нуждаят от блъскане във фитнес салона, от мъчителни пробези, от спортни изстъпления. Просто трябва да ходим интензивно по половин час всеки ден, да се храним винаги умерено, да не прекаляваме с алкохола и да не пушим цигари. Това не звучи сензационно, но със сигурност помага да остаряваме по-бавно с диабета. Обездвиженото, прехранено, тровено с никотин и алкохол тяло страда и живее по-кратко.

Novo Nordisk