Чаят намалява нивото на “лошия” холестерол


vd 01/12/2003

Хората, които пият всеки ден черен или зелен чай имат по-ниско ниво на “лош” холестерол с 16%, съобщиха американски изследователи (Arch Intern Med 2003, 163:1448-1453). Редовният внос на флавоноиди (вид естествени фитохимикали) e най-вероятната причина за наблюдавания благоприятен ефект на тонизиращата напитка.

Флавоноидите бяха свързани с понижаващ холестерола ефект в експериментални проучвания с животни. И някои предишни епидемиологични наблюдения при хора също потвърдиха, че любителите на чая (черен и зелен, но не и билков!) имат по-ниско ниво на холестерол и изненадващо страдат от по-малко остри сърдечни инциденти в сравнение с кафеджиите.

Данните от това ново проучване показват, че всекидневните потребители на чай (отново черен или зелен) имат впечатляващо по-ниско ниво на “лош” холестерол. Тъй като цялата тази група, освен това е консумирала и храна с нисък внос на животниски мазнини, екипът препоръчва да се проведе по-голямо и дългосрочно изследване на качествата на чая, което да обхване по-разнообразни човешки популации.

… и постенето – също

Канадски учени от Университета на Торонто дакладваха, че растителната диета (основана на пълнозърнести храни, овесени трици, соя, плодове, зеленчуци и бадемови ядки за сметка на намален внос на месо и високомаслени млечни продукти) намалява “лошия” холестерол почти толкова ефективно, колкото и взимането на медикамента ловастатин (Am J Clin Nutr 2003, 78; 3 Suppl:610S-616S).

При вегетарианците, без да е прилагано каквото и да е било липидопонижаващо лекарство, нивото на “лошия” холестерол е била свалено с 29%, а при тези на ловастатин и обичайното за западния човек хранене – с 30%.

Вегетаринската диета може да понижи нивото на “лошия” холестерол почти равностойно на използвания с тази цел ловастатин – заключиха изненадващо авторите. Те препоръчат на хората с повишена опасност от сърдечносъдови събития да намалят консумацията на животински мазнини, като приемат повече растителна храна.