БОЛНИЧНИТЕ ОСТАВАТ 80% ОТ ЗАПЛАТАТА


vd 01/12/2003

Мнозина от нас поне се опитват да са позитивно настроени и чистосърдечно приемат за истина всяко добре обяснено начинание на правителството. Защо тогава непрекъснато ни объркват и започват да говорят обратното тъкмо когато сме приели вече казаното? И това е във всичко, независимо дали става дума за икономика, култура, приватизация или здравеопазване.

В началото на ноември с одобрението на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, правителството реши да намали обезщетенията за болнични и се отказа от въвеждането на ваучерната програма. Предвиждаше се болничните, изплащани за първите пет дни, да бъдат намалени от 80% на 50% от трудовото възнаграждение. Причината, според мотивите на кабинета, е, че много често работниците спекулирали и вземали отпуск за домашно лечение, когато не им се ходело на работа. Близо половината от издаваните болнични листове били фалшиви, обяви в парламента социалният министър Хр. Христова, а правителството взима мерки за ограничаване на злоупотребите, като една от тях е намаляването на обезщетенията, допълни финансист № 1 Милен Велчев.Така вместо да затегне контрола над издаването на болничните, правителството реши да ни накаже дето боледуваме, като ни бръкне в джоба. Финансовият министър съобщи също, че с промени в закона за здравето се предвиждат тежки санкции и за лекарите, които издават фиктивни болнични листове – глоби от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение – до 10 000 лв.

По същото време синдикатите поискаха оставката на кабинета и обявиха, че ще щурмуват парламента, ако той приеме тези предложения на изпълнителната власт. Седемкилограмово чувалче с монети, достатъчни за еднопосочен билет на Симеон до Мадрид, събраха протестиращите.

Седмица по-късно, когато депутатите гледаха бюджета в парламента, финансовият министър се отказа от първоначалните си намерения: запазва се досегашното равнище на болничните – 80%, а не 50% от брутното трудово възнаграждение ще се изплащат за първите пет дни временна нетрудоспособност. Парите за първия ден ще се превеждат от работодателя, а за останалите ще се изплащат от НОИ.

Novo Nordisk