ПОЗИТИВНИЯТ СПИСЪК ЩЕ ЗАКЪСНЕЕ


vd 01/11/2003

С повече от месец ще закъснее позитивният спи­сък, въз основа на който здравната каса ще избира кои лекарства да плаща изцяло или частично. Новият краен срок е 10 декември. Листата трябваше да бъде подписана в окончателния й вариант от здравния министър Славчо Богоев, след което да се предостави на касата. Той обаче отказа да сложи подписа си под листата с препоръчителните медикаменти, извън който НЗОК и болниците нямат право да избират лекарства за реимбурсните листи. Причината е двусмисленост на наредбата за лекарствената политика, промените в която вече са били приети от Министерския съвет. С промените ще има два раздела в нея – за патентовани лекарства на дадена фирма и на генерични продукти. Каква позиция ще заема препарат за определена болест в листата зависи от фармакоикономически и медицински анализ, т.е. ще бъдат предпочитани възможно най-евтините лекарства с висока ефективност.

Комисията по изготвяне на списъка е разгледала 3000 позиции, но за позитивната листа бе отказана всякаква детайлна информация до изготвянето на окончателния й вариант.

Председателят на парламентарната здравна комисия доц. Атанас Щерев призна безпокойството си, че листата ще бъде рестриктивна. Според него или здравното министерство трябва да коригира начина, по който се прави листата, или трябва да се внесат промени в закона за здравното осигуряване. Очакваното оправдание за орязаната листа е липсата на средства, обаче утвърдените европейски експерти отдавна не приемат този аргумент. Според тях разходите за здравеопазване са инвестиция за икономически растеж, а не негово следствие.