ОЩЕ 45 МИЛИОНА ЗА ЛЕКАРСТВА


vd 01/11/2003

Разходите на НЗОК за лекарства през 2003 г. да се увеличат с 45 млн. лв. реши правителството. Поправката е заради дефицита за безплатни или частично платени медикаменти и вече беше гласувана от Събранието на представителите на касата. Искането на ръководството на институцията обаче трябва да бъде одобрено от парламента.

Парите ще бъдат взети от големия резерв на НЗОК, или т. нар. преходен остатък, който се пази в БНБ и е част от фискалния резерв, възлизащ на около 800 млн. лв. Ако решението бъде одобрено, това ще бъде първото подобно деблокиране, за което настояват от много време и от касата, и депутати, но финансовият министър Велчев го спираше. Така разходите за лекарства ще се увеличат от 162 милиона и 700 хиляди лв. на 211 милиона и 105 хиляди лева. Изменението на бюджета в разходната му част се налага поради очакваното превишаване на разходите за лекарства за домашно лечение.

С решение на УС на НЗОК през лятото беше отворен и оперативният резерв, който е от 73 млн. лв. и се ползва за неотложни нужди. До края на годината се очаква разходите за лекарства да възлязат на 270 млн. лв., като се очертава дефицит от 48 млн. лв.

Novo Nordisk