ИСКАТ ОСТАВКИ


vd 01/11/2003

В десет нарушения обвини шефът на здравната каса д-р Димитър Петров колегата му Евгени Душков, който е член на Управителния съвет на НЗОК и секретар на КТ „Подкрепа“. Според него той е оказвал натиск при избора на директори на РЗОК, пръснал е милиони левове за купуване и ремонти на имоти и, не на последно място, е отговорен за провала на лекарствената политика, за неуредиците в изпълнението на рамковия договор за 2003 г., поради което здравната каса се е превърнала в най-омразната българска институция. Д-р Душков категорично отказа да се яви на специално организиран от д-р Петров публичен диспут. Като работодалел на шефа на касата той му препоръча да не се занимава с диспути, а да използва работното си време за дейности, за които е назначен.

Според съобщение от НЗОК обаче, засега няма внесено предложение за освобождаването на директора й.

Още преди месец десет депутати направиха подписка за смяна и на председателя на здравната комисия в парламента доц. Атанас Щерев. Искането е оформено като проекторешение и е пуснато в пощенските кутии на народните избраници. Поводът на синия депутат Димитър Игнатов да пусне подписката беше изказването на Щерев, че НДСВ се е провалило в здравната реформа. „И ние смятаме така, но според нас отговорност носи Щерев“, допълва Игнатов. Депутати от управляващата коалиция твърдят, че доц. Щерев ще бъде отстранен, защото няма достатъчно съпартийци, които да стоят зад него. Освен това той уреждал на възлови постове хора на много ограничен жълт кръг и така си създал врагове.

Мераклиите за поста му са много. От НДСВ ще се борят Антония Първанова, Валери Цеков и Алеко Кюркчиев. Сред царистите и хора на Доган се чува, че не е изключено да бъде сключена сделка с НИЕ и постът да се даде на Пламен Кенаров. В замяна от НИЕ щели да подкрепят бюджета…

Здравната комисия и досега не е обсъждала освобождаването на своя председател.

Novo Nordisk