ЦИГАРЕНИЯТ ДИМ СЪЗДАВА ПРОБЛЕМИ ЗА БЪБРЕЦИТЕ


vd 01/05/2003

Тютюнопушенето повишава риска на хората със захарна болест и високо кръвно налягане да развият бъбречна недостатъчност – съобщиха американски учени.

Употребата на цигари увеличава количеството на албумин в урината и ускорява прогресията на бъбречното увреждане. Това е показало проучване при диабетици тип 2, взимащи лекарства за контрол на кръвното им налягане.

Лекарствата, наречени АКЕ инхибитори, успешно предпазват повечето от диабетиците-непушачи от бъбречна недостатъчност. Този защитен ефект изглежда се губи при тютюнджиите…

По време на 64-месечното проследяване на група пациенти с диабет тип 2 при пушачите е било намерено достоверно по-високо ниво на албумин в урината и по-бързо развитие на бъбречното увреждане.

Според авторите, цигарите ускоряват увреждането на клетките поради оксидативния стрес и това води до по-бърза прогресия на бъбречните проблеми при хората с диабет тип 2, въпреки прилаганата терапия с АКЕ инхибитори.

Отказът от тютюнопушене може да съхрани бъбреците от увреждане и тази профилактична мярка спасява живот, спестява пари на здравеопазването и подобрява качеството на живот на милиони диабетици, заключиха авторите.