САМО ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ


vd 01/05/2003

Един въпрос вълнува хората, които непрекъснато звънят на редакционните телефони: “КАКВО СТАВА С АМАРИЛА? НАЛИ ОБЕЩАХА?”Отговорът, който получаваме от здравната каса е: ВСЕ ОЩЕ НЯМА ПРОМЯНА, ВЕРОЯТНО СЛЕД 16 МАЙ!…

Ще се върнем малко назад. В интервю в столичен всекидневник в края на март новоизбраният директор на НЗОК д-р Димитър Петров обеща: “Ще възстановим 100% заплащането на някои от скъпите препарати срещу захарна болест. Такъв е например амарилът. Това ще стане от 1 април, когато влиза в сила новият Национален рамков договор…” Обещанието си остана първоаприлска лъжа.

Тогава от горещия телефон ни отвръщаха: “Изчакайте до 16 април, когато вероятно ще има промени в реимбурсивния списък”. Изчакахме и отново хиляди диабетици останаха излъгани в надеждите си.

Сега ще трябва да стискаме палци до 16 май, когато онова “вероятно” може би ще се превърне в още едно празно обещание.

Според държавната политика обаче българските пациенти трябва да гледат позитивно както на намаления брой медикаменти в реимбурсивния списък, така и на увеличените цени на лекарствата, които НЗОК частично или изцяло заплаща. За хората от касата това са просто “неизбежни непопулярни мерки, предизвикани от финансовите ограничения, в които здравната каса трябва да реализира лекарствената си политика за 2003 година”. За хората с хронични заболявания обаче това е истинска трагедия!

Да припомним, че още през март над 60% от средствата за лекарства са изхарчени. При гласуван бюджет от 163 милиона лева вече са изразходвани над 105 милиона лева, а остават още девет месеца до края на годината. Всичко това, разбира се, неизбежно засилва лавинообразно усещането у хората, че управляващите просто не знаят какво правят и нямат никаква идея за бъдещето. И че е истинско нещастие да си болен в България, а още по-голямо нещастие да си болен по време на здравна реформа.

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk