ОЩЕ 50 БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА ПО-МАЛКО


vd 01/05/2003

Противно на обещанията здравната каса е с намерение да премахне още 50 лекарства от списъка на безплатните и частично платените медикаменти, нещо като допълнение към другите 407, които се сбогуваха със списъка още през февруари. Такива били лимитът и възможностите. Сега лекарствата за хронично болните, които касата плаща са 1423.

Според шефа на НЗОК д-р Димитър Петров промените вероятно ще влезнат в сила от 16 май, но той отказа да се спре на конкретни названия. В момента правел анализ, който да покаже кои медикаменти да бъдат извадени.

Най-вероятно е това да са лекарствата, които не служат за лечение на болестите, определени като приоритетни от здравния министър, уточни той. Сред тях можело да има и използвани за лечение на заболявания, които никъде в Европа не се плащат от здравните каси. Подобна болест била остеопорозата. Интересно е, дали освен всичко друго което знаем за нея, чиновниците в бяло имат предвид и това, че през последните десетина години остеопорозата прави изумителен бум в българската здравна действителност, че по официални данни поне една трета от жените над 45 години у нас я имат със сигурност, а почти половината, плюс доста мъже, са застрашени. Сред лекарствата, които ще бъдат извадени от списъка обаче нямало “масови” медикаменти…

И още нещо любопитно, но наистина жалко: “Зад изявите на много от асоциациите на страдащите от различни болести стоят интересите на фирми за разпространение на лекарства, свързани с тези асоциации”. Така шефът на здравната каса коментира атаките на различни неправителствени организации на болни, че им се орязват безплатните лекарства.

Наистина нещастие е да си болен в България!