МНОГО ВЪЗРАСТНИ ХОРА СА СКРИТИ ДИАБЕТИЦИ!


vd 01/05/2003

Близо половината от хората на възраст от 55 до 74 години не знаят, че имат повишена кръвна глюкоза, показаха данните от проучване в Германия.

От изследваните 1353 души цели 40% са били с кръвна глюкоза над нормата и 17% са се оказали с никому неизвестен до този момент захарен диабет, обяви на пресконференция през февруари ръководителят на проведеното проучване – д-р Волфганг Ратман от Университета в Дюселдорф.

От групата на истинските диабетици по-малко от половината са били диагностицирани преди това изследване. Останалите безхаберно са поддържали високи стойности на кръвната глюкоза неизвестно от колко време. Те така добре били пропуснати от лекарите, сякаш са надянали “шапка-невидимка”…

Тревожните данни от проучването бяха публикувани и на уеб-страницата на изданието на Европейската асоциация за изучаване на диабета – списание Diabetologia, както и в популярната преса.

Нелекуваният диабет тип 2 е “биологична бомба със закъснител”…

Дълготрайно неоткритото нарушение в обмяната тихо уврежда големите и малки съдове на тялото. Един ден, като “гръм от ясно небе”, възниква инфаркт, инсулт или непоправим проблем с очите, бъбреците и нервите.

Хората на зряла възраст (над 45 години) трябва да бъдат активно изследвани за ранно откриване на захарната болест още в стадия на преддиабета. Само така анормалните отклонения на кръвната глюкоза могат да бъдат намерени и лекувани навреме.

Проучване във Великобритания заключи, че от изследваните 1200 високорискови за захарна болест хора – 58 души (близо 5%) са истински диабетици съгласно приетите диагностични критерии на Световната здравна организация и 117 души (почти 10%) имат повишена над нормата кръвна захар.

Хората с:

– наднормено тегло (и особено тези с коремно затлъстяване!)

– повишено кръвно налягане

– отклонения в кръвните мазнини

– семейна история за диабет тип 2

– семейна история за ранна атеросклероза и исхемична болест на сърцето имат по-висок риск

Допълнително, жените:

– със синдром на яйчникова поликистоза

– развили гестационен (по време на бременност) диабет

– родили едър плод (над 4 кг) също попадат във високорисковата за диабет тип 2 категория

Посочените групи трябва да бъдат следени още по-изкъсо за ранно улавяне на нарушението още в стадия на преддиабета.