КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/05/2003

Месец и десет дни светът живя под знака на войната в Ирак, впил поглед в телевизора. Е, свърши се. В реч от борда на самолетоносача “Ейбрахам Линкълн”, на който кацна с бойна машина за борба с подводници, американският президент Джордж Буш обяви край на големите бойни операции. Стопанинът на Белия дом обаче не каза официално, че войната е свършила. Ако го бе сторил, по Женевската конвенция САЩ автоматично се превръщат в “държава окупатор” и са длъжни да прекратят издирването на Саддам и приближените му. Според думите на Буш битката за Ирак е победа във войната с тероризма, започнала на 11 септември 2001 г., която продължава. В дните, когато войната бе към своя край и световните телевизии показваха как освободеното от страха си иракско население приветства американските сили, президентът Първанов даде мощно на заден ход от предварително заетата си позиция против участието на България в оглавяваната от САЩ коалиция за свалянето на Саддам Хюсеин. Цели 25 дни бяха нужни на “миротвореца” от “Дондуков” 2, за да заяви убедено, че България е част от воюващата коалиция и има своите ангажименти в Ирак…

Дълги дни държавата се люшка от огромен скандал, който извади на светло вероятни връзки между царски министри и депутати със съмнителни бизнесмени. Първо се появиха публикации със записа на разговора между Димитър Калчев и Илия Павлов, доказал, че министърът на държавната администрация Калчев е несъмненият клиентелист в правителството на Кобургготски. Но на Калчев даже не му и хрумна да си подава оставката, камо ли пък премиерът да му я поиска. Медиите прикриха скандала, като предпочетоха да раздухат последвалия шум, който вдигна Бойко Борисов с обещанието си да разобличи политици, свързани с престъпния свят. По повод бомбения атентат срещу Иван Тодоров-Доктора, на Цветница генералът с космически рейтинг в държавата поднесе новината, че ще даде на премиера и на президента доклад с уличаващи данни за “връзки на настоящи и бивши политици, магистрати и полицаи с хора от подземния свят”, подкрепени със снимки, на които до видни държавници се мъдрят прочути бандити. Две снимки на една яхта в Монако втресе българското правителство. На тях обективът е запечатал финансовия министър Милен Велчев, транспортния министър Пламен Петров, жълтия депутат Мирослав Севлиевски и близкия до премиерското семейство бизнесмен Спас Русев, заедно с Иван Тодоров-Доктора, чийто “Мерцедес” бе взривен дни преди това. На връх Разпети петък пък генерал Борисов подаде оставка, която премиерът след няколкодневен размисъл не прие. Скандалът с оставката както и докладът, който я предизвика, заглъхна бързо. Шири се мнението, че целият шум е бил класическо активно мероприятие в стила на комунистическите тайни служби с цел да се отклони общественото внимание от проблемите на престъпността и корупцията.

А решенията на Конституционния съд от изминалите седмици (за противоконституционна бе обявена разпоредбата, която забрани съдебния контрол върху актовете, подготвящи приватизацията на 15 предприятия от значение за националната сигурност), стачката на местната власт, пълната загуба на ориентация в областта на икономическата и социалната политика са само конкретни измерения на държавната криза у нас, която увеличава усещането за катастрофа.

На тържествена церемония в централата на НАТО в Брюксел седемте страни от Източна Европа България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словения и Словакия подписаха договори за присъединяване към алианса през следващата година.

Европа на 25-те се роди в Атина в подножието на Акропола. Към 15-те досегашни страни-членки на Евросъюза се добавиха нови десет държави от Централна и Източна Европа. Присъединяването на Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Малта и Кипър стана факт на мястото, където се е родила световната демокрация…

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk