ИЗМЕРВАНЕ НА ГЛЮКОЗАТА В СЪЛЗИТЕ ЧРЕЗ КОНТАКТНИ ЛЕЩИ?


vd 01/05/2003

Неинвазивен химически сензор за измерване на концентрацията на глюкозата в човешки сълзи са разработили професор по химия и професор по педиатрия от Университета на Питсбърг, САЩ: www.upmc.com

Сензационното изобретение представлява малък пластичен сензор, който променя своя цвят в зависимост от нивото на глюкозата в очната течност. Глюкозният сензор фабрично ще се вгражда в ъгъла на контактни лещи, подобни на тези за корекция на зрението – обявиха неговите автори. Хората с диабет ще разбират какво е нивото на глюкозата им като се поглеждат в огледало и сравняват цвета на устройството с цветна скала. Зеленият цвят ще показва добър контрол на глюкозата. Когато сензорите се оцветят в пурпурночервено – това ще е сигнал за опасно ниска стойност, а виолетовата им окраска ще предупреждава, че концентрацията е висока.

Технологията е патентована и новосъздадена фирма в САЩ започва инженерно да разработва материала за комерсиализиране на устройството. То ще се вгражда в достъпните в момента контактни лещи, които се подменят всяка седмица.

Първите изпитания с хора ще започнат след около една година, като очният сензор за неинвазивен контрол на глюкозата се очаква на пазара най-рано след три години. Вместо болезнено да бодат пръстите на ръцете всеки ден хората с диабет ще поставят в очите си лещи с вградени в тях глюкозни сензори. Тези сензори ще следят концентрацията на глюкозата в сълзите и в зависимост от това ще променят цвета си. Зелените багри ще означават, че всичко е наред. Дано експерименталният метод да се окаже толкова успешен, колкото е обещаващ в момента!

Резултатите от първото му изследване ще бъдат публикувани на 1 май т.г. в списание Analytical Chemistry, издание на Американското общество по химия.