ИНСУЛИН ЛАНТУС ДЕБЮТИРА И НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР


vd 01/05/2003

Първият бавнодействащ аналог на инсулина – Лантус на фирма Авентис (инсулин glarginе) бе представен на семинар в София на 8 май т.г. Подобно на останалите човешки инсулини и инсулинови аналози, той е създаден чрез генна (рекомбинантна) технология. За разлика от останалите инсулинови препарати, Лантус действа в организма без изявен пик, като осигурява плоско и относително равномерно базално ниво на антидиабетен хормон през цялото денонощие.

Проучвания показаха, че гларжин, инжектиран подкожно веднъж на 24 часа, подобрява контрола на кръвната глюкоза на гладно и намалява честотата на свързаните с инсулиновата терапия хипогликемии, особено през нощта.

“Новият тип инсулин ще осигури на болните по-добър живот и ще им помогне да се чувстват по-добре в продължение на цялото денонощие”, коментира доц. д-р Владимир Христов – един от двамата специалисти, представили Лантус на семинара.

Препаратът е регистриран през 2000 г. и вече се използва в САЩ, Великобритания, Германия и други страни. При диабет тип 1 той е одобрен да се прилага като базален инсулин, инжектиран един път в денонощието, и се комбинира с бързодействащи инсулини преди хранене. При диабет тип 2, инжектиран веднъж на 24 часа, той може да се комбинира с таблетки (перорални антидиабетни средства).

Гларжин не трябва да се смесва с нито един от останалите инсулини или да се разрежда с разтвори.

Лантус вече е регистриран у нас и от началото на май е достъпен за широк кръг пациенти. На НЗОК ще бъдат предоставени безплатно количества от новия инсулин за лечение на 500 пациенти от цялата страна за период от три месеца, съобщи фирма Авентис. Подборът ще става от техните лекуващи специалисти и след консултация с представители на НЗОК.

Novo Nordisk