И ДОМАШНИТЕ НИ ЛЮБИМЦИ МОГАТ ДА СТРАДАТ ОТ ДИАБЕТ


vd 01/05/2003

Захарната болест не е уникална за човека – едно от 500 кучета и една от 200 котки днес също развиват това нарушение в обмяната. По-засегнати са угоените и залежали се екземпляри, особено при напредване на възрастта им.

Има много общи черти между захарната болест при човека и тази при кучетата и котките. Подобно на съвременните хора, и техните домашни любимци все по-често развиват затлъстяване, което увиличива риска от появата на диабет от три до пет пъти. Много от двата вида питомни животни страдат и от мазен черен дроб – последица от щедрото им прехранване.

Повечето от кучетата имат катаракта (помътняване на лещата на окото) при откриване на диабета. Обратно, котките с висока кръвна захар рядко страдат от очни проблеми, но една трета развиват жълтеница (иктер) на лигавиците.

Признаците (симптомите) на захарната болест наподобяват тези при хората.

Най-честите диабетни симтпоми при кучетата и котките са: повишена жажда, често уриниране, промяна в апетита (изостряне или обратно – загуба), обезводняване, потиснато настроение и повръщане

Четириногите диабетици също са с висока кръвна захар и захар и кетонови тела в урината, които се откриват от ветеринарния лекар със съответните тестове.

Тъй като при котките захарта в кръвта може да се повиши при силен стрес, то за правилно поставяне на диагнозата диабет е най-добре да се провери и нивото на гликирания хемоглобин. Резултатът при този тест не се влияе от моментен стрес и по-високите от нормалните стойности показват дълготрайноповишена кръвна захар (през изминалите два-три месеца).

Лечението зависи от симптомите. Животните с диабет, които все още могат да се хранят през устата без да повръщат, обичайно се лекуват с две подкожни инжекции на инсулин дневно. За спасяването на по-тежките случаи е необходимо интензивно лечение във ветеринарна лечебница за овладяване на диабетната кетоацидоза, която е животоопасна.

Различните интермедиерни и бавнодействащи инсулинови препарати, използвани от хората с диабет, могат да се прилагат за контрол на кръвната захар и при кучетата и котките със същото заболяване.

При четириногите диабетици целите за контрол са по-консервативни в сравнeние с тези при хората с цел да се намали рискът от хипогликемии

Хроничните усложнения – следствие на трайноповишената кръвна захар – имат по-малко отражение при животните поради по-кратката им продължителност на живот в сравнение с тази на човека.

При диабетните котки и кучета кръвната захар трябва да се поддържа леко повишена, така че да изчезнат признаците на заболяването като променен апетит, повишена жажда, често уриниране и обезводняване.

За целта е важен и правилният хранителен режим. Четириногите диабетици трябва да получават едно и също количество храна всеки ден, като им се отказва даването на закуски.

Стопаните трябва да наблюдават поведението на домашните си любимци-диабетици, както и да следят техния апетит, теглото, приема на вода и честотата на уриниране. Ако кучето или котката с диабет наддават на тегло при непроменен режим на хранене и движение, то инсулиновата доза вероятно е висока. Обратно – ако отслабват на тегло, пият и изхвърлят повече вода от обичайно – то инсулиновата им доза е ниска.

Подобно на човека, и при тях мозъкът страда при ниска кръвна захар. Хипогликемията при котките и кучетата се проявява с нервност, треперене, объркване и възбуденост и, ако не се овладее на време, може да доведе до гърч (конвулсии). Някои екземпляри стават агресивни, а други – необичайно кротки и отпуснати.

Грижата за четириног диабетик не е лесна. За да избегнем взаимните мъки, не трябва да глезим домашните си любимци с безразборни закуски. Те с благодарност ближат ръката, която им дава лакомства, но…

Рецептата срещу всяко затлъстяване и свързаните с него обменни нарушения е балансирано хранене и редовно движение.

По Diabetes Voice, издание на Международната диабетна федерация

Novo Nordisk