ЦЕНАТА НА ДИАБЕТА РАСТЕ


vd 01/04/2003

Цената на захарната болест е скочила рязко в САЩ през последните пет години. Разходите на американската нация за пациент с това заболяване са средно $13 243, показва проучване на Американската диабетна асоциация (АДА). За сравнение, един пациент без диабет за същото време струва $ 2560.

Годишната стойност на диабета, от който (според официалните регистри) днес страдат 11 милиона американци, се е повишила от $98 милиарда през 1997 г. до $132 милиарда през 2002 г (само за сравнение, войната в Ирак се очаква да струва под $90 милиарда). Прогнозите показват, че ако сегашният ръст на разходите се запази, то диабетната цена ще достигне $192 милиарда през 2020 г., когато се очаква и броят на диагностицираните диабетици да стане 17 милиона. В момента, от всичките “сладки хора” – 90% са с диабет тип 2, като в бъдеще техният дял се очаква да заеме 95%. Факторите за растящата заболеваемост от диабет тип 2 са демографски (застаряване на населението), етносоциални (афро-американците и латино-американците са по-раними, тъй като са по-бедни, по-необразовани и с по-нездравословен начин на живот) и културноикономически (“кока-кола хамбургер” цивилизацията, за която консумацията на стоки и возенето на автомобил е статус символ, страда от затлъстяване с епидемичен размер).

Дори леката загуба на тегло и физическата активност достоверно намаляват риска от появата на диабет тип 2 и подобряват управлението на заболяването – напомня АДА. Помогни си сам, та и Господ да ти помогне, гласи и една стара мъдрост…

Данните от икономическото проучване, публикувани през февруари в специализираното списание Diabetes Care, показват, че директните медицински разходи за диабет почти са се удвоили в САЩ – от $44 милиарда през 1997 на $91.7 милиарда през 2002 г. Това са средствата, плащани за антидиабетни лекарства (таблетки и инсулини), медицински прегледи и амбулаторни услуги, спешни повиквания и посещения, лабораторни изследвания и средства за домашен самоконтрол.

Индиректните медицински разходи, включващи загуби на обществото поради временна и трайна нетрудоспособност, преждевременна инвалидност и смъртност са погълнали през 2002 г. общо $39.8 милиарда. Заболяването е водеща причина за новите случаи на слепота, бъбречно увреждане, нетравматични ампутации на долните крайници и сърдечно заболяване, като отнема живота на 180 000 американци всяка година. То върви “ръка за ръка” с артериалната хипертония (двама от трима диабетика имат повишено кръвно налягане!) и по-често води до заболявания на венците и зъбите, усложнения на бременността, остри инфекции, хирургични усложнения…

“Захарният диабет продължава да бъде голям финансов товар за пациентите, техните семейства и за обществото, товар, който расте успоредно с увеличаване на епидемията от затлъстяване в страната и с подмладяването на тип 2 диабет, който все повече зачестява сред децата. Тъй като всички плащаме, трябва заедно да работим за борба с това заболяване, което ограбва толкова много от нашия живот”, коментира здравният секретар на САЩ Томи Томпсън.

В Орегон хиляди диабетици с ниски доходи загубиха през февруари правото си на облекчения при купуването на лекарства поради бюджетни проблеми на този щат.

“Ако нямаш достъп до лекарства, то ще трябва да бъдеш лекуван и поради усложнения, вместо само поради диабет”, възразиха водещите местни диабетолози. Епидемиологът на Орегон д-р Мел Кон предупреди, че населението на този щат е особено застрашено от диабет тип 2. За периода 1994-2001 г. затлъстяването сред орегонците се е увеличило с 59%, съпроводено с 62% повишена честота на диабет тип 2. Днес цели 22% от жителите на този щат са затлъстели и 6% са диабетици, спрямо 14% дебели и 4% сладки хора през 1994 г. Статистиката показва също, че свързаната с диабета смъртност се е увеличила над два пъти от 1981 г. до 2000 г. (от 11 на 100 000 население на 25 на 100 000). Двама от трима диабетика загиват от инфаркт или инсулт, ако не контролират кръвната захар, кръвното налягане и холестерола.

“Намираме се пред потенциална криза поради честотата на диабета, неговата тежест и отговорността на решението за какво е необходимо да изразходваме здравния бюджет. Хората с това заболяване трябва да получават постоянни грижи”, смята д-р Ендрю Ахман, медицински директор на Диабетния център към Университета на Орегон за здраве и научни изследвания.

Захарната болест струва скъпо не само поради стойността на средствата за нейното управление (лекарства, глюкомери, консумативи, лабораторни изследвания и т.н.), но главно поради цената на нейните усложнения. Всяко увеличаване на гликирания хемоглобин (HbA1c) с 1% над препоръчваната стойност (Нв А1с 7%) води до увеличаване на медицинските разходи с 10% (при стойност на НвА1с 8%) и с 30% (при НвА1с 10%)! При хората с диабет тип 2 намаляването на НвА1с само с 0.2% може да спестява от $100 до $300 годишно на пациент в САЩ, което прави обща икономия от медицински разходи в размер на $16 милиарда! Успешното понижаване на НвА1с с 1% може да намали фаталните и нефатални сърдечни инциденти с 18% и честотата на всички свързани с диабет тип 2 усложнения с 35%, показа недвусмислено проспективното проучване UKPDS!

“Диабетикът трябва с повишено внимание да се отнася към здравето си. Прегрешения, които при останалите хора остават без видими последици, при него могат да доведат до истински медицински кошмар”, заяви д-р Ахман. Специалистът разказа, че по време на лятната си ваканция на Хаваите, негов пациент с дългогодишен диабет е допуснал сериозната грешка да извърви дълъг преход със сандали, обути на боси крака. В резултат на нехайството, на палеца на десния му крак цъфнала язва. Въпреки манипулациите и специалните обувки, раната не се затворила цели две години. Наложило се палецът да бъде ампутиран. “Този човек бе наказан твърде жестоко за грешката си, но и ние всички платихме за нея”…