ПЪРВИЯТ ЧОВЕК С ДИАБЕТ ХВЪРЧА САМ ОКОЛО СВЕТА


vd 01/04/2003

За пет месеца 39-годишният шотландски бивш военен пилот Дъглас Кейрнс навъртя почти 43 000 километра и обиколи над 22 страни на планетата сам на борда на двумоторника-ветеран Бийч Берън В58. Стойността на пътешествието му бе 300 000 щатски долара.

Дъглас започна околосветското си пътешествие на 24 септември м.г. и се приземи успешно в изходната си точка в американския щат Айова в средата на този февруари.

Той е първият диабетик на лечение с инсулин, обиколил планетата, пилотирайки сам самолета си, без друг човек на борда.

Дъглас е с диабет тип 1 от 1989 г. Откриването на заболяването поставило край на професионалната му кариера като пилот в Кралските въздушни сили на Великобритания. Пенсиониран предсрочно, бившият военен заминал за Тайланд, където години летял, придружаван от инскруктор.

По-късно научил, че в САЩ човек с диабет тип 1 може да лети самостоятелно, ако спазва определени изисквания, като например да проверява кръвната си захар с глюкомер на всеки час по време на полета и да поддържа ниво на гликемия в строго фиксирани граници. Кейрнс се преместил в САЩ, Небраска и започнал самостоятелно да хвърчи със своя двумоторник за 140 000 долара, купен на втора ръка. (Канада е единствената друга държава в света, която позволява на диабетици на инсулин да летят без инструктори на борда).

По време на своя полет Кейрнс успя да събере $19 000 долара за научни проучвания за борба със заболяването, променило изцяло живота му преди 14 години.

“Диабетът не може да спре хората да осъществяват амбициите си” – заяви Дъглас преди последната отсечка от дългия си полет. Освен летенето, останалите му любими занимания са да кара алпийски и водни ски…

Най-дългото разстояние, изминато наведнъж от Дъглас е около 3300 километра. Излетял в деня на Свети Валентин от Хаваите, той успешно кацна в Сан Франциско, САЩ след 11 летателни часа без прекъсване. Подготовката за цялото пътешествие изисквала месеци здрава тренировка, а самото пътуване струвало $300 000. “Удоволствието си струваше цената”, призна околосветският пътешественик -“любител”.

През това лято Дъглас ще хвърчи, придружаван от втори пилот-диабетик.

Информация за пътешествието, наречено Световен диабетен полет можете да намерите в Интернет на уеб страницата на Кейрнс: www.diabetesworldflight.com