НЯКОЙ НЕ КАЗВА ИСТИНАТА


vd 01/04/2003

В интервю във в.“Труд”, седмица след избирането му за директор на НЗОК, д-р Димитър Петров успокоява диабетиците, твърдейки: “Ще възстановим 100% заплащането на някои от скъпите препарати срещу захарна болест. Такъв е например амарилът. Това ще стане от 1 април, когато влиза в сила новият Национален рамков договор. Но безплатни рецепти за споменатия препарат, както и за още 3 от същата група, ще се дават при строги условия и при определени медицински критерии”.

От 1 април до редакционното приключване на броя измина цяла седмица, телефоните ни се пръснаха от интересуващия хиляди хора въпрос “Какво става с Амарила?”, а за цената му никой нищо не казва. Отговорът от горещия телефон на здравната каса е: “Изчакайте до 16 април, когато вероятно ще има промени в реимбурсивния списък”.

Попитан дали намаляването на процента на заплащане на част от лекарствата в този списък остава в сила и в новия рамков договор, д-р Петров отговаря: “Чакаме да видим ефекта от въвеждането му. Започнаха да пристигат първите данни. След 2-3 седмици ще разполагаме с информация за резултата от това намаление. След това ще направим анализ. Ако има възможност, ще възстановим някои плащания, а ако не…”

Иначе казано, мислете му вие. Или плащайте, или умирайте!

Междувременно все по-актуални стават проблемите, свързани както с огромния резерв на касата от вече близо 800 милиона лева, така и с актуализирането на бюджета й. По първия шефът на НЗОК си измива ръцете като Пилат Понтийски: “Парите ги има, парламентът да решава. На практика не е проблем да се изтеглят исканите 150 млн. лв. Технически няма никакво затруднение това да стане до няколко месеца. Проблемът е, че подобно увеличение на приходната част в бюджета на касата води до увеличесние на дефицита в него. Затова е необходима промяна в Закона за бюджета, което е в прерогативите единствено на Народното събрание”.

Според председателя на управителния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев обаче “Моментът не е подходящ за актуализация на бюджета на касата. Ако има актуализация, тя ще бъде направена така, че да не се стигне до увеличаване на дефицита на консолидирания държавен бюджет. Възможните източници са или от преизпълнение на приходите, или от икономии на разходите по бюджета за 2003 година…”

Очевидно някой или не казва, или крие истината за злополучната, но с фатален за мнозина залог игра “тука има, тука нема”, лекомислено разигравана от управници и чиновници.

Клуб Д