ПАРЛАМЕНТЪТ НАМАЛИ ПАРИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА


vd 01/03/2003

От 16 февруари т.г. някои лекарства поскъпнаха, бяха съкратени голям брой медикаменти, заплащани напълно или частично от здравната каса. С мотива да не се източи лекарственият й бюджет сега тя дава по-малко пари за 407 медикамента. По предварителни сметки стагнацията в лекарствената политика на здравната каса ще й спестява месечно по 6.6 млн. лв. Най-видимо засегнатите са хората с диабет тип 2, които не се нуждаят от инсулин за поддържане на контрол, и сърдечно болните.

Дали обаче става дума само за пари, а не за сблъсък на интереси – например на институциите с пациентите, на касата с производителите? Кой в крайна сметка ще поеме тежестта на този нов лекарствен списък? Потвърдени или отречени са критериите, по които ще се отпускат безплатните лекарства? Ще бъдат ли ощетени здравноосигурените откъм качеството на медикаментите за сметка на цената? Гарантира ли се лечението на диабетиците тип 2 с промяната на заплащането на някои скъпи перорални медикаменти, които преди това бяха напълно платени от НЗОК? Еднозначен отговор на тези въпроси, за съжаление, няма. Всеки смята своите аргументи за чистата истина и не отстъпва и на йота от тях. За сметка на вечния страдалец наречен пациент. Който обикновено е и нещастен пенсионер, за когото новите цени са непоносими.

Според доскорошния изпълнителен директор на НЗОК, сега член на управителния й съвет, проф. Генчо Начев – причината да се наложи съкращаване на лекарствата, заплащани напълно или частично от здравната каса е в Закона за бюджета за 2003 г. Той определя точно какво може да харчи касата за лечение, за профилактика, за лекарства на здравноосигурените лица. За тази година са предвидени едва 162.7 млн. лв. разходи за медикаменти, за разлика от 240 млн. лв. през 2002 г.. Това означава стагнация с цели 32%.

“Касата не може да каже кой какви лекарства да изписва, това е работа на професионалистите. Касата обаче е финансова институция и трябва да се съобразява с финансовата рамка, която има.

Никой не може да харчи повече от това, което има. НАМАЛЕНИЕТО НА РАЗХОДА Е ДОШЛО ОТ ПАРЛАМЕНТА, ТАМ Е ГЛАСУВАН ТОЗИ ЗАКОН, РАБОТАТА НИ Е ДА ГО ИЗПЪЛНЯВАМЕ. И най-важното е да се каже на хората, че с 6% здравна осигуровка може да се получи точно този пакет и те не трябва да се надяват на нищо повече от това.”

След като по официални статистически данни сме най-бедната европейска страна (след нас е само Албания), подобни думи не само стряскат, но и намирисват на цинизъм.

Чуха се и коментари, че новият реимбурсивен списък е листа за Третия свят. На това директорът на Дирекция “Лекарствени средства за извънболнична помощ” в НЗОК Йорданка Вълчева отговори: “Това наистина е минимумът, под който здравеопазване няма, но това са лекарства, с които до преди две години всички българи са се лекували и то успешно. Не поскъпват инсулините, глюкомерите и тестлентите за тях. Срещу промените в заплащането на лекарствата се обявиха едновременно и лекарите, и пациентите, и фармацевтичните асоциации с твърдението, че оставяме евтините лекарства, които са и стари, и така влошаваме качеството на лечението. Естествено е да протестират. Но твърдението, че в лекарствата се връщаме десетилетия назад, е най-голямата спекулация. Много от тях дори доскоро не бяха на българския пазар, а още по-малко се заплащаха от някоя институция. Тези много скъпи лекарства се употребяват откакто се плащат от касата, т.е. от две години насам. Правим крачка назад, но колкото и парадоксално да е, тя не засяга най-скъпите лекарства, а тези, които винаги са били използвани в медицината. Наистина, за някои заболявания поскъпват по-модерните продукти, но за хората остават безплатни други, широко употребявани само до преди 2-3 години…”

Коментар тук наистина не е необходим. Според специалистите лечението на диабетиците трябва да бъде според състоянието на болните, а не според цената на медикаментите! А според депутати касата незаконно е прекратила заплащането изцяло или частично на тези 407 медикамента – в противоречие със Закона за здравното осигуряване и Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина.

В списъка на лекарствата, които НЗОК напълно или частично заплаща, са включени 30 форми на перорални медикаменти за лечение на диабет.

При промените в заплащането само 4 от тях остават платени 100%; за 11, заплащани преди изцяло, сега болните ще заплащат част от цената; и преди и сега в списъка 14 лекарства се заплащат частично от касата.

Променя се заплащането на някои скъпи перорални медикаменти за лечение на диабет, които преди това бяха напълно платени от НЗОК. За сулфонилурейния препарат от последно поколение глимепирид (Амарил), например, хората ще доплащат от 11 до 27 лв. в зависимост от дозировката.

От антидиабетните таблетки 100% безплатни остават само:

– глибенкламид (Глибенкламид, Манинил) – от групата на сулфонилурейните препарати

– бигванидът метформин (Сиофор, Метфогама)

Намалява се процентът, заплащан от НЗОК, при лекарствата, за които тя досега поемаше 50% и 75% от цената. С промените касата ще заплаща вече само 25% от стойността им. С други думи, пациентите, които се нуждаят от тях, ще трябва да доплащат останалите 75%, ако могат.

До 35 лв. месечно ще трябва да доплащат 110 000 диабетици у нас за животоподдържащи лекарства, според изчисления на БАД.

Хроничноболните, особено пенсионерите, очевидно са в безизходица. Страшно отекна желанието на един наистина отчаян възрастен диабетик здравното министерство да отвори кабинет за евтаназия: “Поне да си отидем от този свят без болка и достойно!” А държавата нехае и краде ли краде здраве от хората, които цял живот честно са си плащали здравните осигуровки…

Novo Nordisk