КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/03/2003

Тазгодишният суров и зъл с ниските си температури февруари, изтръскал и последните стотинки от и без това обърнатите ни джобове,започна с тъжно събитие. При завръщане от полета си в Космоса американската совалка “Колумбия” катастрофира на височина 63 км при навлизането си в атмосферата. В името на науката и бъдещето на човечеството принесоха в жертва живота си и седмината комсонавти в нея.

В началото на месеца, след като държавният секретар на САЩ Колин Пауъл представи пред Съвета за сигурност на ООН доказателства, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение, 10 държави от Източна Европа, кандидатки за членство в НАТО, между тях и България, заявиха в съвместна декларация, че Ирак нарушава резолюциите на ООН. Два дни по-късно със 165 гласа “за”, нито един “против” и 48 “въздържал се” (43 от Коалиция за България и петима независими) парламентът реши да даде небе, земя и войска на САЩ за евентуален удар срещу Ирак. Последва гостуване в Белия дом на премиера Сакскобургготски по покана на президента Буш. Сложната обстановка натовари срещата им с много очаквания, но от нея не се роди новина с международна важност. Симеон поиска от Буш гаранции и пари. Думите на българския премиер, че България все още не е решила каква точно ще бъде позицията на страната по евентуална нова резолюция говори, че или това е типичният неясен стил на царя, или че нищо конкретно освен най-обща подкрепа не е договорено и че правителството е решило да води по-активни консултации с Европейския съюз. Както му нареди по телефона преди отпътуването президентът Първанов.

Тихомълком покрай совалката и разприте около войната в Ирак поправеният Закон за приватизацията стана факт. Управляващото мнозинство премахна съдебния контрол върху голямата приватизация. Скандалите, обвиненията в корупция и некадърност, отправени към царския икономически екип във връзка с продажбата на “Булгартабак” бяха толкова тежки и многопосочни, че вицепремиерът Николай Василев се хвърли в последен отчаян ход – да продаде холдинга с извънреден закон. Защото “тъмни сили” му пречели?! Правителството ще определя купувачите на 15 държавни фирми със стратегическо значение, а парламентът ще одобрява неговите решения за тези продажби. Разбира се, президентът наложи вето с мотива, че се нарушава конституционния принцип за разделение на властите, след като отговорността се прехвърля от министерския съвет на Народното събрание. Все пак мнозинството отхвърли президентското вето след 4-часови драматични дебати, придружени от скандали заради гласуването с чужди карти, а опозицията и президента изпратиха недоносчето-закон на Конституционния съд.

Шестима царисти и четирима отлюспени направиха опит да направят нова парламентарна група “НИЕ”. Ден по-късно един от 10-те депутати в нея се отказа да бъде нейн член с писмо. След десетина дни обаче Стефанов отново се присъедини към отцепниците и “НИЕ” е вече факт.

“Голямата новина” от V национална конференция на ДПС, че партията ще търси справедливост за насилственото преименуване на българските мюсюлмани, че ще предаде на трибунала в Хага асимилацията на българските турци и че ще съди България за геноцид, се оказа не само кьорфишек, но и голям гаф. Хагският трибунал води дела само за престъпления от 90-те години, извършени само в Югославия… Доганови работи!

Михаил МИХАЙЛОВ