ЗДРАВНАТА КАСА Е С НОВИ УПРАВИТЕЛНИ ОРГАНИ


vd 01/02/2003

Още през декември м.г. започнаха пазарлъците около предстоящите избори както на новите управителен и контролен съвети, така и за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Очевидци твърдят, че членовете на здравния съвет към Политическия съвет на НДСВ са се изпокарали, разпределяйки сферите на влияние в касата, като раздорът бил главно за това кой да оглави и кой да членува в управителния й съвет. Скандалът избухнал заради и.д. длъжността директор на НЗОК проф. Генчо Начев, който бил надхвърлил бюджета с 50 млн. лева, но вместо да бъде освободен заради това, здравният министър Божидар Финков настоявал да остане в управителния съвет. Шефът на парламентарната здравна комисия доц. Атанас Щерев пък заплашил, че ще напусне парламентарната група на НДСВ, ако не бъдат гласувани предложенията му за членове на УС, между които обаче бил и бившият син депутат от Търговище д-р Димитър Петров…

Така още преди Коледа, на първото заседание на Събранието на представителите на НЗОК, свикано според изискванията на влезлите в сила изменения в Закона за здравното осигуряване, бяха избрани новите Управителен (УС) и Контролен (КС) съвети на касата.

Новите 9 членове на УС са: Кирил Ананиев (представител от квотата на държавата в Събранието на представителите), Славчо Богоев (от квотата на държавата), проф. Генчо Начев (от квотата на държавата), д-р Евгени Душков (от квотата на осигурените), Асен Дюлгеров (от квотата на общините), Ришат Мехмедов (от квотата на държавата), Пектър Денев (от квотата на работодателите), доц. Виктор Златков (от квотата на държавата), д-р Димитър Петров (от квотата на държавата). За председател на УС бе избран Кирил Ананиев. Контролният съвет има 5-ма членове: Севдалин Мавров (от квотата на държавата), Димитър Нинов (от квотата на осигурените), Христина Христова (от квотата на държавата), Джансарян Пелова (от квотата на държавата), Нуредин Кафелов (от квотата на общините). За председател на КС бе избран Севдалин Мавров.

Според новият председател приоритет №1 на УС е ускоряването на преговорите с двете съсловни организации за подписване на Националния рамков договор за 2003 г., а сред основните задачи са «решителни крачки в здравната реформа, 2003-та като решаваща за реформата в болничната помощ», както и подобряване на финансирането на НЗОК.

Ясно е едно: здравната каса се напълни с чиновници от министерства, общинари, непознати лекари, бизнесмени и синдикалисти. И тъй като държавата има три пъти повече представители от останалите, решенията със сигурност ще се взимат в неин интерес, а не в полза на здравноосигурения от работещи и работодатели пациент.

До организирането на конкурс и избор на директор на НЗОК временно изпълняващ длъжността стана зам.-директорката на касата Надежда Генева. Оттук започна и битката за шефския стол. На 7 януари Събранието на представителите на НЗОК утвърди правилата за конкурса за избор на директор, предложени от УС на касата. Новият директор трябва да стане известен във втората половина на февруари. Има само едно обяснение за това бързане – притегателната сила и неутолимия апетит към притежавания от касата резерв, натрупан от вноските ни за здраве, който вече наближава огромната сума от 800 млн. лева. Не, че парите могат да бъдат откраднати. Стига само те да се завъртят няколко пъти. А желаещите да го направят са много. Те вече са сформирали свои лобита и са дали предпочитанията си на определени кандидати за съблазнителния пост, които евентуално биха си затворили очите, ако властта тръгне да върти парите от резерва на касата. Най-често споменаваните имена са на оказалия се любимец на всяка власт Християн Танушев, на протежето на здравния министър Андрей Марков и на бившия син депутат д-р Димитър Петров, който още в края на мандата си се ориентира към Новото време и сега е съветник на шефа на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Атанас Щерев…

Кой ли ще надделее?

Novo Nordisk