ОТНОВО СМУТ НА ПАЗАРА НА ЛЕКАРСТВАТА


vd 01/02/2003

Лекарствата са стока, която се купува по принуда, а не по желание. И точно заради това цените им са тема, която вълнува всеки човек, независимо дали е млад или възрастен. Защото можеш да се лишиш от нова дреха или обувки, от обичано ястие или парче шоколад, но от медикаментите не можеш да избягаш. Затова и сега, както обикновено през последните години, лекарствената тема е пак злободневна и на прицел от медиите.

През целия януари треперещият от студа българин бе замерян с противоречиви заглавия като: “Поевтиняват медикаментите, заплащани от НЗОК”, “Парите за безплатни лекарства свършват до средата на лятото”, “Спокойно, лекарствата ще си поскъпват!”, “Цените на илачите пак скочиха главоломно”… А истината си е една: в аптеките няма нито едно лекарство, което да не е поскъпнало.

Сега на пазара на лекарствата отново цари смут. Капацитети твърдят, че цените на българските медикаменти ще скочат двойно, ако комисията по лекарствата на здравното министерство одобри предложенията на производителите. Министерството обаче няма официална информация от кога и с колко ще е поскъпването. Фармацевтичните компании уверяват, че увеличението им няма да се отрази драстично на пациентите, защото ставало дума само за най-евтините продукти. Поскъпването на българските медикаменти все още е слух, а дали то ще бъде с 50% ще разберем едва, след като новите цени бъдат публикувани в “Държавен вестник” и влезнат в сила в деня на обнародването им.

До този момент в комисията по лекарствата към Министерството на здравеопазването има подадени молби за промяна на цените при 200 позиции, като е разгледана документацията за 160 от тях. Тази комисия трябва да се произнесе по направените предложения в регламентирания 35-дневен срок и здравният министър да издаде заповед за повишението или да направи мотивиран отказ.

Съгласно действащото българско законодателство производителите имат право два пъти годишно да искат по-високи цени за своята продукция. За миналата година никои от големите фармацевтични фирми не са се възползвали от това си право заради наложения 20-процентен ДДС. Според някои производители цените на досегашните лекарства ще нараснат най-много с 30%, което отговаря на нормата на инфлация за миналата година. То нямало да се отрази на джоба на пациентите, защото поскъпвали главно антибиотици и ампулни лекарствени форми, използвани в болничното лечение. Друг производител твърди, че “50% увеличение на много евтин продукт може да звучи прекалено високо, но причините са комплексни и реалното поскъпване е с една или две стотинки на таблетка…”!?

Задължително е всяка нова цена да се регистрира в Комисията по пределните цени на лекарствата, създадена по чл. 8 от Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина. Правомощията й за анализ на мотивите за увеличение на цените обаче са твърде ограничени. Освен това комисията има само регистриращи, а не контролиращи функции. Така че пазарът си остава основният регулатор на цените и производителите следва да се съобразяват единствено с него…

Novo Nordisk