КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/02/2003

Събитията през декември и януари не само изпариха окончателно илюзиите, че правителството е носител на нещо ново и положително, но ни отвориха докрай очите за цялата законова, политическа, икономическа и обществена безизходица, в която се намира страната. Дори радостта от Копенхаген, където Европейският съюз се ангажира да приеме България през 2007 година, бе засенчена от онова голямо ако дотогава страната ни успее да се подготви.

На срещата в датската столица държавните глави на 15-те одобриха подробната пътна карта за необходимите реформи, които България трябва да извърши и увеличиха значително предприсъединителната помощ. Администрацията, правосъдието и вътрешните работи бяха посочени като проблемните области, към които трябва да насочим усилията си.

“13 декември е исторически ден за Европа и за света” – с тези думи датският премиер Расмусен обяви заключителното споразумение на срещата на върха в Копенхаген. На 1 май 2004 г. Европейският съюз ще се състои от 25 страни, като към настоящите 15 ще се присъединят Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словакия и Словения. В заключителната декларация за България и Румъния е казано, че ЕС си поставя за цел да ги приветства като нови страни-членки през 2007 г. Десет страни влезнаха в европейската общност, включително три бивши съветски републики. Две останаха извън съюза, едната е България. Това е резултатът от две червени победи, Лукановата и Виденовата зими, “ние пак сме тук”, президент и министри комунисти в правителството… Трябва да сме доволни единствено от това, че не сме в една група с Албания. И човек неизбежно се пита къде всъщност е успехът, след като поканата е условна – ако се справим? А социалистите, с пословичното си безочие, се канят отново да управляват…

Малко преди Коледа жълтите депутати взеха решение за поправка в Закона за приватизация, с което да узаконят кражбите на едро. В навечерието на Нова година обаче доста депутати от НДСВ не подкрепиха тези промени, с които се избегва съдебния контрол при продажбата на 12 предприятия. Подбудите? Пишат се закони, за да се прикрие неспособността на министрите да изпълняват задълженията си. А проф. Герджиков отказа да подпише промените, написани от доц. Панайотов…

Лошо започна и 2003 – поредица от скандали разтърсиха държавата: аферата “Гном”, при която бяха подслушвани политици и журналисти, а вътрешният министър позволи да се послушва правосъдният му колега; разстрелът на висшия прокурор Н. Колев, последван от “самоубийството” на бившата барета Вл. Димов и покушението на прокурор във Варна; разкритията на Едвин Сугарев около личността на главния прокурор Филчев; стрелбата по бившия губернатор на Варна Д. Митов… Лавина, която докрай срути авторитета на съдебната и на законодателната власт.

Не спря и цепенето в управляващото мнозинство: на група на юристите, група на юпитата, група за натиск “Ново време”, варненската, старозагорската, пловдивската групи… Според жълтата депутатка Марианна Асенова “ръководството на парламентарната група на НДСВ не може да излезе от своето теснопартийно мислене и да надскочи собствения си нарцисизъм”.

Е, колкото – толкова! Колкото си заслужихме, толкова и получихме.

Михаил МИХАЙЛОВ