Баща и син поставиха три полярни рекорда



01/02/2003

Уил Крос (35-годишен) и Майк Крос (60-годишен) са първите диабетици и първите баща и син в историята на човечеството, покорили Южния полюс. Майк е и най-възрастният човек, достигнал до най-южната точка на планетата пешком.

Двамата британци, които са с дългогодишен диабет тип 1, се бореха мъжки с полярния студ (- 45о С!), с виелиците и дезориентацията, като беотказно вървяха по 12 часа на ден с тежки раници на гърба. За да предпазят инсулина си от замръзване, те използваха специален термоизолационен контейнер, изпробван преди това от космонавти.

Техният съпътстващ лекар д-р Брет Гудпастър се превърна в първия медицински учен, изследвал обмяната и мускулната функция на хора със захарна болест, както и на диабетици на инсулиново лечение при екстремно физическо натоварване и екстремна околна среда.

Уил започна прехода на 18 ноември миналата година, придружен от 36-годишния Джери Петерсен. Очакваха ги 1100 километри. Самият Джери няма диабет, но неговият баща е загинал от усложненията на това заболяване. Поради това синът се почувствал задължен да се включи в експедицията, наречена NovoLog Ultimate Walk to Cure Diabetes (НовоЛог поход за надвиване на диабета).

Майк Крос, бивш британски военен летец, и лекарят д-р Гудпастър се присъединиха на 196 километра от Южния полюс и също финишириха пеша.

Главен спонсор на експедицията бе датската фирма Ново Нордиск – създател и производител на бързодействащия инсулинов аналог аспарт (инсулин НовоЛог в Северна Америка, НовоРапид в Европа).

Смелата инициатива на Крос и съратници прерасна в благотворителна кампания в САЩ и във Великобритания (Уил живее в САЩ, а Майк – в Англия). Сред техните най-активни поддръжници бе петкратният олимпийски златен медалист по гребане и диабетик – британецът сър Стийвън Редгрейв. Събраните парични средства ще отидат за научни проучвания в областта на диабет тип 1.

Уил Крос успя ефективно да управлява кръвната си глюкоза в най-екстремните условия на живот ( температура на околната среда под -30 градуса, смразяващи виелици и слаба видимост, маршрут от 18 километра дневно по непознат, неравен и заледен терен). Той се пребори с титанични предизвикателства за човек с диабет тип 1, като нарушен режим на хранене, екстремно ниска температура и негостоприемни условия за инсулина, необичаен модел на отдих и сън, физическо натоварванe 12 часа дневно, висок риск от измръзване, обезводняване и хипогликемия, условия за проверка на кръвната глюкоза и инжектиране на инсулин много различни от стайния уют.

“След като дълго време бях убеждаван, че това е невъзможно да се направи, сега съм много удовлетворен, че намерих начин да се справя. Надявам се, че хората, които научат за нашия преход и особено хората с диабет – ще бъдат окрилени да следват своите мечти, каквито и да са те”, сподели Уил по сателитен телефон малко преди финала на прехода. Изминавайки след това и последните 130 километра той доказа, че човешките възможности всъщност нямат граници…

Novo Nordisk