Депутати-мишоци


md 21/03/2020

Проф. д-р Коста Костов е пулмолог и консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”. По повод обсъжданите наказания за лекари около извънредното положение в страната, той написа гневен пост във “Фейсбук” срещу депутатите (препупликуваме го със съкращения):

“Някакви мишоци, надничащи от дупките си, подготвили законопроект, в който е залегнала парична санкция (глоба) от 1000 лв. и пробация за медицински персонал, напуснал работното си място поради несъгласие с начина, по който държавата се отнася с него – неосигуряване на защитно облекло и условия за безопасна работа.

Хей, мишоци, ние не сме политици или депутати, а медици! Оставете ни на мира с вашите милиционерски методи! Стига сте ни управлявали като наказателен отряд поставен да пази група потенциални престъпници.

Между нас има най-малко дезертьори в тази държава и десетки хиляди от нас са по работните си места. Когато обявите санкциите за вас, които се изпокрихте, преди да дадете оръжие и муниции на медиците, тогава си правете подлите и арогантни закони.

Призовавам г-жа Цвета Караянчева, да обяви на обществото местонахождението на всеки един депутат в момента и да направи разпределението им като доброволци по места, където медиците работят без защитни облекла.

Призовавам народните избраници да дарят своите заплати в полза на борбата с епидемията – толкова, колкото са месеците в извънредно положение. Вместо да творите наказателни закони запретнете ръкави и помагайте безкористно, апостолски.

Останалото е наша работа, наш морален дълг и професионална саможертва.

Пилците ще броим наесен, народните избраници също! Когато се измъкнем от епидемията, не забравяйте кой е издърпал най-късата клечка, докато вие си подхвърляте сиренцето в лапички и въртите мустаци пред екрана на телевизора”.

И за илюстрация, линк към поредната чудесна карикатура на Христо Комарницки

Novo Nordisk