МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/09/2018

Уважаеми колеги,

България вече има по-големи разходи за здравеопазване спрямо брутния вътрешен продукт от повечето нови страни членки на Европейския съюз. Но здравно-демографският статус на българската нация продължава да се влошава, въпреки нарасналото финансиране за здравната система, според статия на Дойче Веле.

Застаряването и свързаното с това увеличение на смъртността поставят българите сред шестте най-бързотопящи се нации в света. По коефициент на обща смъртност отдавна заемаме второ място на планетата. Общата предвидима смъртност в страната ни през последните години е два пъти по-висока от средните стойности за ЕС. Годишно на 100 000 българи се падат 33 000 постъпвания в близо 400-те болници в страната.

През 10-годишния период на еврочленство парите от българския държавен бюджет за здравеопазване са нараснали над два пъти, но въпреки това дори здравноосигурените пациенти са принудени да доплащат половината от разходите за лекарства, консумативи, изследвания, консултации.

У нас разходите за здравеопазване са по-високи, отколкото в други страни, но в отговор българите получават най-лошите услуги за средно и силно развити икономики. Това показва Индексът на ефективността на здравеопазването на агенция Блумбърг, който включва в себе си държавите със средна продължителност на живота над 70 години, БВП на глава от населението над 5000 долара и население над 5 милиона души.

Над 50% от лекарите и 40% от останалия медицински персонал са в пенсионна или в предпенсионна възраст. В България на един лекар се пада една медицинска сестра, докато в развитите страни това съотношение е средно 1 към 3. Разликата в заплатите и бонусите между най-високо и най-нископлатените лекари в страната е почти 100 пъти!

Решението, според д-р Стойчо Кацаров, директор на Центъра за защита на правата в здравеопазването, е да се приватизират държавните болници и да се увеличи финансирането на доболничната помощ (особено на профилактиката и превенцията) за сметка на болничното лечение. Не търпи отлагане и въвеждането на електронни здравни карти за всеки здравноосигурен гражданин. Само така могат да бъдат проследени и контролирани медицинските статуси на хората и изразходването на средства за тяхното здраве. Мярката ще намали и злоупотребите с парите на данъкоплатците.

Новата версия на смартуоча (умен часовник) на Епъл, представена през септември – Apple Watch 4, е с фокус върху здравето. Специално внимание се отделя на следенето на дейността на сърцето – часовникът ще може да прави електрокардиограми. Следенето на сърдечния ритъм позволява сигнализиране при аритмия/предсърдно мъждене.

Гърбът на часовника е от керамика и кристал, за по-добра проникване на радиовълните, а екранът е с 30% по-голям от този на версия 3. Цената на новия модел в САЩ започва от $399. Нов акселерометър и жироскоп позволяват на часовника да „усеща“ падания на собственика и да бъде програмиран да прави в подобен случай автоматични спешни обаждания. „Медицинските“ функции на часовника са одобрени от американската FDA.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега