Мегаблокбъстърите във фармацевтичната индустрия01/06/2018

Към края на 2017, шест медикамента преминаха границата от $100 милиарда за общи продажби откакто са на фармацевтичния пазар – сума, която далеч надхвърля брутния вътрешен продукт на редица държави (за България той е около $58 милиарда).

За отбелязване е, че тази водеща група се доминира от биологични средства. Според прогнози на анализатори от Evaluate Pharma, към 2022 още четири продукта могат да се включат в клуба на мегаблокбъстърите (1).

Основни причини за мега продажбите на биологичните средства като Humira, Remicade и Enbrel е одобрението им за различни клинични индикации. Сред другите причини са по-продължителен период на патентна защита, отколкото на малките молекули. Наред с това, те имат и значително по-висока цена, в сравнение с конвенционалните медикаменти.

Прогнозите към 2022 показват, че само три малки молекули ще останат в класацията на мегаблокбъстърите: Lipitor/Sortis, Advair и Revlimit.

Трябва да се има предвид, че прогнозите зависят от някои бъдещи решения на регулаторните органи. Патентната защита на Advair (на GSK) отпадна в САЩ, но одобрението на генерични аналози в момента е спряно. Amgen в момента защитава удължаване с 10 години на интелектуалната собственост над Enbrel.

AbbVie успешно блокира в дългосрочен план появата на биоподобни аналози на Humira, с което ще измести Lipitor/Sortis (на Pfizer) от челната позиция в класацията на най-печалившите лекарства. За следващите пет години, само в САЩ медикаментът ще регистрира годишни продажби от около $14 милиарда.

Най-новите медикаменти в областта на имуно-онкологията са особено перспективни, показател за което е присъствието на Revlimid (на Celgene), който се прилага за лечение на миелодиспластичен синдром, мантелно клетъчен лимфом и мултиплен миелом.

В списъка са още Keytruda (pembrolizumab) на Merck (MSD) и Opdivo (nivolumab) на BMS, което е доказателство за техния революционен характер в терапията на онкологичните заболявания.

Двадесетгодишното присъствие на Enbrel (на Amgen/Pfizer) в класацията показва от една страна липсата на ефективна конкуренция, а от друга – несъвършенството на ценообразуването на трудно заместими медикаменти.

Поне 12 медикамента, регистрирани през тази година, могат да достигнат годишни продажби от над $1 милиард (блокбъстър статут) към 2022, според анализ на консултантската компания Clarivative Analytics (2).

Сред тези нови лекарствени средства, две са за лечение на захарен диабет тип 2 (ЗДТ2), само едно – за терапия на онкологични заболявания, а останалите са в девет различни области. (ИТ)

Използвани източници:

1. The mega-blockbusters – biologicals dominate biopharma’s hall of fame http://www.evaluategroup.com/Universal/View.aspx?type=Story&id=770865&isEPVantage=yes

2. Clarivate Analytics 12 blockbusters: The surging list of $1B-plus drugs rolling out on the market this year might surprise you https://endpts.com/12-blockbusters-the-surging-list-of-1b-plus-drugs-rolling-out-on-the-market-this-year-might-surprise-you