Нови доказателства за ползата от ядките за предпазване от сърдечносъдови заболявания



01/04/2018

Ново проучване, публикувано наскоро в Journal of the American College of Cardiology, показа, че консумацията на ядки общо, както и на някои определени видове, като фъстъци и орехи, е свързана с по-нисък риск за сърдечносъдови заболявания (ССЗ) (1).

Дизайнът на проучването е насочен за изясняване на ефекта на различни видове ядки върху ССЗ. Анализът на въпросниците от три отделни проучвания показва, че увеличеният прием на различни видове ядки води до понижаване честотата на ССЗ и исхемичната болест сърцето (ИБС), в частност.

В последните години се натрупват все повече доказателства, че придържането към т.нар. ,,средиземномoрска“ диета има благоприятен ефект за превенция на ССЗ (2). Преди пет години проучването PREDIMED* показа, че приемът на 120 g фъстъци дневно е свързан с 20% редукция на общата смъртност и с 28% намаление на значимите сърдечносъдови инциденти (3).

Настоящото проучване разглежда три големи групи, включени в следните изследвания: Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II, и Health Professionals Follow-Up Study, проведени между 1986 и 2012. Трите са със сходни резултати - участниците, консумиращи 30 g фъстъци пет или повече пъти в седмицата, имат 20% по-нисък риск за ССЗ и 14% намаление на вероятността за мозъчносъдова болест.

Данните показват, че рискът се намалява с консумацията на фъстъци, но не и с приема на фъстъчено масло. Установява се също, че включването в диета на орехи понижава с 21% на риска за ССЗ и със 17% на риска за инсулт. Орехите се отличават от останалите ядки по високото съдържание на токоферол (витамин E).

Още един факт от това проучване заслужава внимание: въпреки високото съдържание на калории в ядките, няма данни, че умерената им консумация е свързана с повишаване на телесното тегло. Парадоксално се отчита, че те дори биха могли да имат положителен ефект при хората, които трябва да отслабнат, тъй като предизвикват усещане за ситост и съответно се намалява приемът на други калорични храни.

* PREDIMED - Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet

Използвани източници:

1. Guasch-Ferre M., Liu X., Malik V. Nut Consumption and Risk of Cardiovascular Disease Volume 70, Issue 20, November 2017 DOI: 10.1016/j.jacc.2017.09.035 www.onlinejacc.org/content/70/20/2519

2. Bao Y, Han J, Hu FB, et al. Association of nut consumption with total and cause-specific mortality. N Engl J Med. 2013;369(21):2001-2011. www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1307352

3. Estruch R, Ros E, Salas-Salvado J, et al. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet. N Engl J Med. 2013;368(14):1279-1290. www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303#t=article