МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/02/2018

Уважаеми колеги,

Списание МД започва годината с нови абонати, с разпространение в допълнителни болници, в регионалните организации на Лекарския съюз, центровете за спешна помощ в страната, всички висши медицински училища и техните библиотеки, както и в павилиони за продажба на вестници в София.

Но най-сигурният начин да получавате редовно МД е като се абонирате. Това може да стане по всяко време на годината в най-близкия пощенски клон – каталожен номер 1475. Нашата препоръка е да получавате списанията ни „до поискване” във вашия пощенски клон. Така ще избегнете проблемите с пощенските кутии.

Абонамент може да бъде направен и онлайн на https://spisaniemd.bg/abonament-md. За абонамент или при проблеми с доставката на МД и другите наши списания (Доктор Д, Кардио Д и Клуб Д), можете да се обадите на 02/8220418, да ни пишете на e-mail: abonament@protos.bg, или да ни посетите в офиса ни на адрес ул. Осогово 60, София 1303.

Уебсайтът на списание МД и на другите наши издания http://www.spisaniemd.bg е най-голямата специализирана онлайн база данни за медицинска информация на български език, която съдържа около 8000 статии. Най-лесно можете да търсите в нея през Google като добавите spisaniemd към ключовата дума (диагноза, терапия, здравен проблем, медикамент). Тогава ще използвате цялата мощ на търсачката на Google за намиране на правилната информация. Търсачка има и на самия сайт. Уникалните дневни посетители на уеб страницата ни са над 3000!

Най-големият онлайн търговец в света Amazon, инвестиционната компания Berkshire Hathaway на втория най-богат човек в света Warren Edward Buffett и банката и финансова суперсила JPMorgan Chase – най-голямата американска банка, ще опитат заедно да променят модела на здравни грижи в САЩ.

Това е може би най-силното потвърждение за разочарованието на корпоративна Америка от здравната система в страната и непрекъснато растящите разходи за здраве. Според вестник New York Times, тази нова суперсила в здравеопазването ще създаде още проблеми за неефективната и неконтролирана мрежа на лекари, болници, застрахователи и фармацевтични фирми.

Новото обединение ще наложи и нов модел на здравни грижи, първоначално за десетките хиляди служители на трите фирми. Но очакванията са, че ще наложи в здравеопазването автоматизация, използване на изкуствен интелект, онлайн поръчки на медикаменти и взаимодействие между лекар и пациент, базиран на алгоритми компютърен контрол върху работата на болниците…

Европейският съюз одобри 92 нови медикамента (включително генерични аналози) през 2017 спрямо 81 през 2016 година. Одобрението на нови лекарства в САЩ отбеляза 21-годишен рекорд с 46 нови лекарства, съобщава агенция Ройтер. Много от новорегистрираните лекарства са за редки болести и подтипове на някои карциноми, които са за малко на брой пациенти, но струват стотици хиляди долара на година.

Одобрените в САЩ медикаменти не включват новата вълна от клетъчни и генни терапии от Novartis, Gilead Sciences и Spark Therapeutics, които бяха одобрени през 2017 в отделна категория.

Графика на Евростат позволява да се сравняват официалните здравни данни за всяка страна членка със средните стойности за ЕС, както и помежду им. Общата тенденция е българските данни да са далеч под или над средата за ЕС в негативен аспект. Това се отнася за показатели като продължителност на живота, излагане на замърсен въздух, смъртност от хронични заболявания, смърт заради инциденти на работното място и по пътищата, както и общ достъп до медицинска помощ.

В новия брой има голяма и разнообразна секция Медицината днес в България. Колегиум е посветен на поредната полемика на тема „хомеопатия или хомеопатология“.

Предлагаме ви преглед на най-интересните новини на 2017 в няколко области на медицината – неврология, ревматология, гастроентерология, кардиология… Наред с това, сме обобщили и няколко нови ръководства – за лечение на артериална хипертония, за диагностика и лечение на остра инфекциозна диария, за минимална продължителност на антибиотичната терапия при децата, за лечение на захарен диабет, за терапия на бронхиектазии, за поведение при бъбречна костна болест. Публикуваме обзор за пробиотици – механизъм на действие и клинично приложение, както и прогноза относно най-перспективните лекарства на 2018 година.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега