МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/12/2017

Уважаеми колеги,

Весела Коледа и честита Нова година!

Изпращаме 2017 с увеличен брой на абонатите и увеличен брой на посетителите на уебсайта (www.spisaniemd.bg) на списание МД. Това е голямо признание за труда на екипа ни, както и за усилията ни да присъстваме и разпространяваме МД на всички големи медицински конференции и конгреси в страната.

МД България – специалната ни секция, в която публикуваме (единствени в България) експертно проверени (peer-reviewed) авторски статии от наши лекари – привлича все по-голям интерес.

През 2018 година ще й отделим още място в списанието, тъй като очакваме все повече интересни статии от всички области на медицината – изследователски, обзорни, клинични случаи. Целта на тази секция е да осигури възможност за публикуване на ръкописи на български лекари (периодична специализирана научна медицинска литература), както и да бъде постоянен източник за продължаващо медицинско образование на нейните читатели.

Очаквайте първия брой на МД за 2018 през февруари. А за да го получавате редовно, моля, абонирайте се – цената е само 18 лева за цяла година! Можете да го направите онлайн на http://spisaniemd.bg/abonament-md, с имейл на office@protos.bg или във всеки пощенски клон – каталожен номер 1475.

Над 40% от лекарите у нас са били жертва на агресия от страна на пациенти или техни близки, според Българския лекарски съюз. Но, при 400 регистрирани случая на упражнено насилие за последните пет години, са заведени само 18 досъдебни производства, осъдени са 15 от побойниците, а ефективна присъда са получили едва трима, според прокуратурата.

Негативизмът и насилието срещу лекарите са сред причините за „професионалното прегаряне“ в професията, на което сме посветили статия в този брой. Най-често жертви на насилие и обиди са лекарите, медицинските сестри и фелдшерите в спешните центрове. Сред атакуваните лекари, 81% агресията най-често е вербална, а 19% – физическа.

Според проф. д-р Георги Михайлов, който е и депутат от БСП, причина за честите насилия над медици са чувството за безнаказаност и ниското образование – повечето от побойниците са с ниска степен или въобще без образование. Той припомни, че към момента 20% от населението в България са неграмотни (основно роми).

Държавни болници, които са в лошо финансово състояние, ще бъдат закривани, ако в региона, в който се намират, има друго лечебно заведение, което да поеме техния капацитет, според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който е икономист по образование.

Няма да се закриват болници, които, макар и в лошо финансово състояние, са структуроопределящи за съответния регион. Те ще бъдат стабилизирани, за да могат да се самоиздържат и да извършват дейности, за които имат техника и персонал.

България е трета в света по брой болници на 100 000 души от населението и втора в Европа след Германия, изтъкна Ананиев. Защо тогава с лека ръка се лицензират нови здравни заведения, които се финансират от Здравната каса наравно с общинските и държавните болници, но не предлагат пълен набор медицински услуги и подбират кои пациенти да лекуват?

Правителството предлага мораториум върху отварянето на нови лечебни заведения и се очаква здравният министър да наложи това. Вероятно в София има толкова болници, колкото в цяла Холандия, заяви в края на ноември министърът на финансите Владислав Горанов в сутрешния блок на БиТиВи… Няма нито един бизнес освен фотоволтаиците доскоро и правенето на болници с гарантиран краен пазар, обяви Горанов. Така е устроена здравната система, че каквото и да произведат лечебните заведения, някой го потребява и трябва да се плати, смята той.

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега