Най-предписваните с рецепта медикаменти към 202201/09/2017

Световният пазар на предписвани с рецепта медикаменти ще нараства с 6.5% годишно и към 2022 ще достигне $1.06 трилиона, според прогнози на консултантската компания EvaluatePharma.

Инвестициите в научно-изследователска дейност за същия период ще достигнат $181 милиарда (увеличение с 2.4%). Предвижда се компании с най-големи продажби да са Novartis, Pfizer и Roche, a с най-бързо увеличаващи се печалби – Celgene (+15%) и Shire (+10%) (1).

Онкологичните медикаменти заемат най-голям дял от общите продажби (12.7%), a с най-големи приходи се очаква да бъде Humira (adalimumab) на AbbVie ($15.9 милиарда), пред Opdivo (nivolumab) на BMS ($9.9 милиарда) и Keytruda (pembrolizumab) на Merck ($9.5 милиарда) (и двата медикамента са PD-1/PD-L1 инхибитори).

Отпадането на патентни защити ще засегне продажби на някои медикаменти на обща стойност $194 милиарда.

Основен принос за увеличените продажби ще е разширеното приложение на налични терапии, като PD-1/PD-L1 инхибиторите (Opdivo и Keytruda), както и Darzalex (daratumumab) на J&J за лечение на мултиплен миелом.

От новите лекарствени средства, с най-добри прогнози за приходи са Ocrevus (ocrelizumab) на Roche за лечение на множествена склероза и Dupixent (dupilumab) на Sanofi/Regeneron за терапия на атопичен дерматит.

Пазарът на лекарства-сираци (orphan drugs) почти ще се удвои, тъй като тази група медикаменти запълват непокрити от друга терапия заболявания. Увеличените продажби на лекарства-сираци ще са отговорни за 32% от предвиждания растеж до 2022.

Roche е световен лидер в онкологията, Novo Nordisk – в диабетологията

От 100 водещи лекарствени продукта, половината са биологични средства. Водеща компания е Roche, като в тази област тя изпреварва AstraZeneca и AbbVie. Roche e първа и в областта на онкологията, следвана от Celgene и Novartis. Отново Roche сe сочи като най-големият инвеститор в научно-изследователска дейност до 2022.

Novo Nordisk остава световен лидер в областта на диабетната терапия, следвана плътно от Eli Lilly. AbbVie доминира пазара на антиревматични медикаменти, като ABT-494 (upadacitinib) се сочи като най-обещаващ проект в тази област.

В сферата на ваксините, с най-големи продажби е GSK, пред MSD и Pfizer, a най-продавана е пневмококовата ваксина Prevenar 13 (на Pfizer). Gilead e водеща в антивирусната терапия, което се дължи основно на медикаменти за лечение на инфекция с HIV. (ИТ)

Използван източник:

1. EvaluatePharma – World Preview 2017, Outlook to 2022 http://info.evaluategroup.com/rs/607-YGS-364/images/WP17.pdf