Сливания и придобивания във фармацевтичната индустрия01/07/2017

– Astellas Pharma придоби срещу 800 милиона евро белгийската Ogeda, която с специализирана в разработването на малки молекули, таргетиращи G-протеин двойките рецептори (GPCR).

Водещ продукт на Ogeda е fezolineatant – селективен NK3 рецепторен антагонист, който преминава през фаза 2а клинични изпитвания за нехормонална терапия на менопаузални вазомоторни симптоми.

– Novo Nordisk закупи 20% дял в британската ConvaTec срещу 1 милиард британски паунда. ConvaTec е бивше поделение на BMS, което е специализирано в апаратура за интензивна медицина, лечение на захарен диабет и иновативна терапия на рани.

– Merck (MSD в Европа) продаде срещу 670 милиона евро бизнеса си с биоподобни медикаменти на Fresenius.

Със сделката, Fresenius възнамерява да се фокусира върху иновативни и биоподобни онкологични и противовъзпалителни лекарствени средства. Новите планове са за придобиване на американския генеричен производител Akorn срещу $4.75 милиарда.

AstraZeneca сключи споразумение с американската Pieris Pharmaceuticals за съвместна разработка на инхалаторни медикаменти за лечение на белодробни заболявания.

В основата на сделката е платформата Anticalin на Pieris, която създава протеини, наподобяващи антитела, но с по-малки размери, което дава възможност да бъдат доставяни директно в белите дробове.

Водещ продукт на Pieris е PRS-060 – антагонист на рецептор алфа на IL-4, който преминава предклинични проучвания за приложение при астма. Двете компании се надяват да разработят съвместно още четири подобни медикамента за респираторни заболявания.

– Pfizer и Sangamo сключиха споразумение за разработването и комерсиализацията на генна терапия за хемофилия А, която включва SB-525 – един от четирите водещи продукта на Sangamo.

SB-525 има потенциала да се превърне в най-добрия представител в класа си, като осигури продължително стабилни нива на фактор VIII при еднократно аплициране.

– Biogen заплати $120 милиона на Remedy Pharmaceuticals за Cirara – потенциално нова терапия за лечение на исхемичен инсулт, която в момента преминава през фаза 3 клинични изпитвания. Активната съставка на медикамента е интравенозна лекарствена форма на glyburide (glibenclamide) – сулфонилурейно производно (СУП), което се използваше в миналото често като перорално средство за лечение на захарен диабет тип 2, но бе изместено от по-новите генерации СУП.

При одобрение от американската FDA, Cirara ще е първата нова терапия за инсулт, след регистрирането на alteplase (човешки тъканен тип активатор на плазминогена – t-PA) преди почти 20 години.

Резултатите от фаза 2 клиничните изпитвания показват, че приложението на i.v. glyburide намалява честотата на неврологична смърт, в сравнение с плацебо (25 срещу 7%).

– J&J инвестира $990 милиона за притежавания от Protagonist PTG-200 – следващо поколение IL-23 пептиден антагонист, създаден за лечение на болестта на Crohn. PTG-200 е наследик на PTG-100 – представлява алфа4-бета7 интегрин-специфичен пептид, който в момента преминава клинични изпитвания за улцеративен колит.

– Sanofi заплати $30 милиона за правата на онкологичното портфолио на ImmunoGen. Водещи продукти на ImmunoGen са: isatuximab (SAR650984) – анти-CD38 антитяло за лечение на мултиплен миелом; SAR566658 – конюгат антитяло/медикамент, таргетиращ CA6, който преминава фаза 2 клинични изпитвания за тройно негативен рак на гърдата; SAR408701 (анти-CEACAM5ADC) и SAR428926 (анти-LAMP1ADC), изследвани за лечение на солидни тумори.

– Bristol-Myers Squibb (BMS) продаде производствената си база за активни фармацевтични инградиенти (малки молекули) в Ирландия на корейската SK Biotek. През годините, базата произвеждаше медикаменти за редица сериозни заболявания, като онкологични, сърдечносъдови, хепатит, HIV инфекция и психиатрични.

SK Biotek възнамерява да инвестира допълнително средства в научно-изследователска дейност и да разшири продуктовото портфолио. (ИТ)